Sportvilág

2015.05.24. 11:21

Ecclestone: Én kerestem a pénzt és még pelenkát is cseréltem!

Beszélgetés Bernie Ecclestone-nal és Nico Rosberggel az f1.com jóvoltából

Serbán Richárd

Fotó: Tajthi Andrea

Bernie Ecclestone nem csinált titkot abból a tényből, hogy szívesebben látná Lewis Hamiltont világbajnoknak, mint Nico Rosberget, szóval érdekelt minket, hogy hogyan jönnek ki ők ketten, ha összehozzuk őket egy kötetlen csevegésre és egy parti ostáblára Monte Carlóban. A Formula One csoport vezérigazgatója és a Mercedes sztárja megosztották a gondolataikat néhány szokatlan témáról, például aranyékszerekről, a F1 hőseiről és a pelenkacseréről ...

Kérdés: Először is: Bernie, három lány apja vagy. Nicónak hamarosan kislánya születik. Milyen tanácsot adnál neki?
Bernie Ecclestone:
(lassan Rosberg felé fordul) Legyenek inkább fiaid.
Nico Rosberg: Ennyi? Ez a tanácsod?
BE: ... és soha ne add oda a lányodnak a hitelkártyád ... Na jó, legyünk komolyak. Mindig is boldog voltam, hogy lányaim vannak és nem fiaim. Lányokra soha nem tudsz igazán haragudni semmiért az életben. De egy komoly tanács: próbálj annyit aludni most, amennyit csak tudsz. Az alvás nemsokára luxuscikk lesz.
NR: Cseréltél valaha pelenkát?
BE: Igen. Persze.
NR: Ez meglepő. Mindig úgy gondoltam, hogy a te generációd apái elég macsók voltak, akik nem mennek egy csecsemő közelébe, nem hogy pelenkát cseréljenek ...
BE: Én kerestem a pénzt és még pelenkát is cseréltem!
NR: Apám mindig menekülőre fogta, ha szükséges volt a pelenkacsere. Nagyon várom a gyerekünket. Annyira csodálatosan izgalmas egy időszak ez most.

Kérdés: Nico, a boxutcában nőttél fel, szóval Bernie-t gyerekkorod óta ismered. Mit gondoltál róla akkoriban?
NR:
Kisgyerekként és hallva a történeteket róla, természetesen úgy néztem fel rá, mind valami csodára. Aztán nyolc éves lettem és hirtelen magasabb voltam már nála ... (nevet) Nagyon tisztelem őt azért, amit tett ezért a sportért. Annyival többet tett, mint a tenisz, vagy a futball emberei.
BE: Egyszerűen csak összeszedegettem minden tapasztalatom és a sportba fordítottam azt.

Kérdés: Az üzletemberként szerzett tapasztalatod?
BE:
Amit használt autók kereskedőjeként szereztem!

Kérdés: Sok nehéz időszakot túléltél. Mi a titkod?
BE:
Remélned kell, hogy az ellenfeleid balszerencsések. Sose bízz csupán a saját szerencsédben.
NR: De néha úgy csinálod meg a saját szerencsédet, hogy kockázatot vállalsz és bízol abban, hogy jól sül el. És sokszor neked kedvez a szerencse.
BE: ... és felejts el mindent, amit mások súgnak a füledbe. Annak a legtöbbje tiszta hülyeség, ami akadályozza, hogy ráláss arra, ami igazán fontos. Mindig a saját döntéseidet hozd meg. Ez tesz minket emberré.
NR: Volt valaki, akire te néztél fel, amikor a Formula 1-be érkeztél?
BE: Egy bölcs emberre, aki mindig segítőkész volt velem: (Enzo) Ferrari úrra. Mindig támogatott engem.

Kérdés: Nico zsinórban kétszer nyerte meg a Monacói Nagydíjat. Bernie, neked is vannak Monacóból tapasztalataid versenyzőként, még 1958-ból ...
BE:
Igen, de nem Nico eredményeivel összevethetőek! Tulajdonképpen azt hiszem, elfelejtettem, hogy is volt akkoriban. Vagy talán mégsem - nem kvalifikáltam. Csak 16 autó volt a versenyen.

Kérdés: A versenyzők koronájáért folyó harc megint Lewis (Hamilton) és Nico között zajlik. Mindenki árgus szemmel figyeli ennek a két srácnak minden lépését. Hogyan tudná Nico megtörni Lewist?
BE:
Nos, végeredményben azzal, ha gyorsabb! Általában véve még mindig hiszek abban, hogy Lewis a legjobb bajnokunk hosszú-hosszú ideje. Az élet mindenféle területére eljut: a vörös szőnyegre, a divatszakmába, a zenébe - amit akarsz. Ez nem a te hibád [Nico]. Egyszerűen csak nagyon más karakterek vagytok.
(Rosberg elővesz a zsebéből egy Lewis Hamilton autogramkártyát, amin az áll, hogy "Lewistól Bernie-nek" és átnyújtja Ecclestone-nak)
NR: Nézd, mim van neked - ha már ekkora Lewis rajongó vagy. Biztos vagyok benne, hogy még nincs ilyened. (nevet)
BE: Ó, na most elérzékenyültem. Köszi.

Kérdés: El tudnád magyarázni, hogy érted, hogy Nico nagyon más karakter, mint Lewis? Talán kicsit kevésbé feltűnősködő?
BE:
Nico nem keresi úgy a rivaldafényt, mint Lewis. Lewis híres akar lenni.

Kérdés: Nico, érted, mire utal Bernie?
NR:
Persze, hogy értem. Bernie a kereskedelmi jogok tulajdonosa, szóval neki minél extrovertáltabb a bajnok, annál jobb. Természetesen. Én is gondolok a sportunkra és akarok érte tenni - de a magam módján. Nico vagyok, és nem Lewis.
BE: Fogalmazzunk így. Örülök, hogy van valaki olyanunk, mint Lewis. Én sem tudnék Lewis lenni. Nem szeretem az aranyékszereket! (nevet)

Kérdés: A kérdéshez visszatérve: mit kell Nicónak tennie, hogy legyőzze Lewist?
BE:
Erre nincs recept. Minden valószínűség szerint mindketten ugyanolyan tehetségesek az autóban, szóval a harc a fülek között dől el - a fejekben.

Kérdés: Bernie, kettejük közül kivel ragadnál inkább egy liftben?
BE:
Egyikőjüket sem bánnám. De azt hiszem, Nicóval könnyebb lenne beszélgetnem, mint Lewisszal, mert Lewis érdeklődési köre nagyon távol áll tőlem. De ha a F1-ről van szó, óriási rajongója vagyok Lewisnak, mert szuper promótere a sportnak. Tisztán üzleti szempontok alapján - bocs, Nico, hogy ezt mondom, de te nem vagy annyira jó az üzletemnek.
NR: Egy pillanat. Ez elég erős kijelentés.
BE: Erősebbnek hangzik, mint amilyennek szántam. Sajnos, nem állnak melletted a német rajongók. Ahogy a Német Nagydíj törlése is mutatja, Németország borzalmas piac a Formula 1-nek. Ezzel szemben Lewis egy hős az Egyesült Királyságban. A britek imádják a Formula 1-et. Sebastian (Vettel) ugyanúgy nem tesz sokat a F1-ért. Az emberek alig ismerik fel az utcán.

Kérdés: Azt mondod, a Formula 1-ből hiányoznak a meghatározó egyéniségek?
BE:
Igen.igen Igaz, hogy én magam is inkább versenyeznék, mint hollywoodi vörös szőnyegeken parádéznék - és hála istennek, nem is ez a munkám - de a csapatvezetőknek szintén prominensebbnek kell lenniük. Vedd le Toto Wolffról a Mercedes pólót és küldd le az utcára - senki sem ismerné fel.

Kérdés: De a Ferrari csapatvezetője, Maurizio Arrivabene elég egyéni karakter, nem?
BE:
De csak magáért, nem a Formula 1-ért.

Kérdés: Nico, hogyan látod magad Bernie korában?
NR:
Világbajnokként, egy nagy farmon egy olaszos, nagy családdal, egy rakás unokával. És ennek az alapjait már le is tettem!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!