Sportvilág

2015.06.17. 14:39

Ilyen buli lesz a 30. Magyar Nagydíjon!

Hivatalos sajtótájékoztató keretein belül jelentették be a 30. Magyar Nagydíj fellépőit; egyebek mellett a Ferrari Racing Daysről és a Red Bull Air Race-ről is szó esett

Gyimesi Brigitta

Fotó: Hungaroring Sport Zrt

Általában mindenki retteg a három x-től, most azonban különösen kellemes kontextusban hallhatjuk a harmincas számot: az idei lesz a 30. Magyar Nagydíj! Nem sok pálya mondhatja el magáról, hogy ennyi nagydíjat rendezett – különösen nem sorozatban.

„Nagyon örülünk, hogy a világon mi vagyunk a harmadik pálya Monte Carlo és Monza után, ahol folyamatosan ennyi F1-es nagydíjat rendeztek. Büszkék vagyunk arra, hogy ez az F1-es futam kormányoktól, rendszerektől, pártoktól, politikától függetlenül mindig támogatásra talál és mindig sikerrel vette az akadályokat. Azt gondoljuk, hogy a harmincadik futam megérdemel egyfajta ünnepséget, és reméljük, ez a verseny nem csak sportszakmai, hanem mindenféle szempontból rendkívül emlékezetes lesz” – emelte ki a jubileum fontosságát Gyulay Zsolt, a Hungaroring vezérigazgatója, aki kijelentette, hogy a Német Nagydíj kiesése és a MÁV-os, illetve diákjegyek miatt idén több nézőre számít, mint tavaly:

„Mindig azt lehet hallani, hogy az F1-es futam nagyon drága a magyar szurkolók számára; az elmúlt időszakban azért jóval emeltünk a magyar szurkolók arányán. Idén is lesz a MÁV-val közösen 10.000 forintos jegyünk, dolgozunk rajta, be fogjuk jelenteni az elkövetkező időszakban. A 9990 Ft-os diákjegy is sikeres és még mindig kapható. Amikor megtudtuk, hogy nem lesz Német Nagydíj, intenzív kampányba kezdtünk Németországban, aminek érezhető hatása is van a jegyeladásokra. Ugyan most lesz az Osztrák Nagydíj a hétvégén, de bízunk benne, hogy a német szurkolók inkább a magyar futamot választják. Jó hír, hogy az elővásárlások alatt jobban állunk, mint tavaly, így bízunk benne, hogy a tavalyi látogatottság fölött leszünk.”

A különleges alkalomra különleges műsorral, egy hatalmas koncerttel készülnek a Hungaroring szervezői. A jubileumi nagykoncerten rengeteg hazai híresség fellép, többek között Radics Gigi, Charlie, Somló Tamás, Demjén Ferenc, a Wellhello, a Magna Cum Laude és Tóth Vera.

„Elégedett vagyok ezzel a névsorral. Nem így indult, az alap az 30 év, 30 sztár volt, a hosszú listáról azonban technikai okok miatt ki kellett húznunk néhány nevet. Azt hiszem, bármilyen fesztiválra ki lehetne ezt a névsort írni, hiszen nagyon vonzó, és boldog vagyok, hogy magyar előadókat láthatunk a 30. Magyar Nagydíjon” – jellemezte Joós István a rendezvényt. A koncertre pénteken kerül sor, a murvás nagyparkolóban. Az F1-es jegyek a koncertre is érvényesek, ám a részvétel regisztrációhoz kötött, mivel biztonsági okok miatt maximum 10.000 embert tudnak beengedni a rendezvényre.

Akarva-akaratlanul is a sajtótájékoztatón jelenlévő zenészek F1-es élményeire terelődött a szó, ebből szemezgetünk egy-kettőt:

Diaz: „6 vagy 7 éves korom óta nézek F1-et, édesapám imádta, és én is elkezdtem, olyannyira, hogy volt F1-es kártyám is, úgyhogy majd elhozom és játszhatunk. Most is nézem, bár már kevesebbet, de nagyon megtisztelő, hogy ezen az eseményen itt leszünk, és habár még új csapatnak számítunk, odatesszük majd magunk.”

Mező Misi: „Jó embert kérdeztek, a bandából csak én nem nézek F1-et. Egyszer voltam kint a Hungaroringen egy kedves motoros barátom jóvoltából. Én is motorozom, versenyen is részt vettem, hihetetlenül fantasztikus élmény volt. Nagyon fontos azt megjegyezni, hogy ha Magyarország hírét visszük a világba, milyen dolgokat tudunk felsorolni. A gulyás és Puskás mellett mindenféleképpen a Hungaroring van a harmadik helyen, így köszönjük szépen a lehetőséget, hogy itt muzsikálhatunk majd. Lehet, hogy a jövőben még nézni is fogom az F1-et.”

A Magyar Nagydíj előtt azonban még két nagyszabású esemény kerül megrendezésre a Hungaroringen és Budapesten. Az első a június 27-28-ai Ferrari Racing Days, amikor (Gyulay Zsolt szóhasználatával élve) „vörösbe borul a Hungaroring”; rengeteg utcai és versenyautót csodálhat meg majd igazán közelről a nézőközönség, vasárnap pedig maga Sebastian Vettel is bemutatózik majd a 2009-es Ferrari volánja mögött. A hétvégi jegy ára 3000 Ft, ami mindent tartalmaz, így akár saját kezűleg is meg lehet majd simogatni egy 430-ast.

A másik eseményt nem a Hungaroringen rendezik: 2009 óta először tér vissza Budapestre a Red Bull Air Race. A repülőshow – amelyen természetesen Bessenyei Péter is részt vesz – július 4-5-én, a Duna fölött, a Parlament előtt fog zajlani, a nézők pedig a budai és a pesti rakpartokról is figyelemmel követhetik a versenyt. Noha az elmúlt két évben magyar gyártású repülővel versenyzett, Bessenyei Péter szükségszerű okok miatt visszaváltott az amerikai gépekre; a sztárpilóta stílusosan autós hasonlattal igyekezett érzékeltetni a magyar és az amerikai repülők közötti különbséget: „olyan, mintha most gyártanánk egy baromi jól működő Csepel autót, amivel autópályán mindenkit leverek, de versenyben a Ferrari meg a Mercedes azért két másodpercet ad neki”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!