Sportvilág

2015.10.09. 13:59

A pótselejtezőre odaért a magyar válogatott - jók a kilátások

Az Eb-selejtezők utolsó előtti játéknapján legyűrte Feröert a magyar labdarúgó-válogatott, így a pótselejtezőt érő harmadik helye már biztos. De akár összejöhet az egyenes kijutást érő pozíció is.

Tóth Gábor

Magyarország -Feröer-szigetek 2-1 (0-1). Budapest, Groupama Aréna, 17000 néző, Európa-bajnoki selejtező, válogatott labdarúgó-mérkőzés, vezette: Schörgenhofer (osztrák).

Magyarország: Király Fiola, Juhász, Guzmics, Kádár Nagy Á., Tőzsér (Németh K., 46.) Bódi (Böde, 46.), Gera, Dzsudzsák Nikolics (Priskin, 75.). Szövetségi kapitány: Bernd Storck.

Feröer: G. Nielsen Naes, Gregersen, Nattestad, Davidsen R. Joensen (Sorensen, 78.), S. Vatnhamar, Baldvinsson, Jakobsen (Justinussen, 62.), Bartalsstovu Edmundsson. Szövetségi kapitány: Lars Olsen.

Gól: Böde (63., 72), illetve Jakobsen (11.). Kiállítva: Gregersen (93.).

Katasztrofális első félidőt produkált, görcsösen, sok hibával, erőtlenül, kapura teljesen veszélytelenül futballozott a magyar válogatott hátrányba is került. A második játékrész már jobban sikerült, küzdöttek, hajtottak a játékosok, labda szinte végig ott pattogott a feröeri térfélen, a feröeri kapu előtt. A félprofi vendégek nem is bírták a nyomást, az iramot, kikaptak. Annak ellenére is, hogy olyan sok helyzetet azért nem dolgoztak ki a mieink és nagy szerencsénkre 1-1 nél egy 11-es gyanús szituációt is elnézett az osztrák játékvezető.

Böde Dániel, a főszereplő. Az Ferencváros támadója csereként beállva szerzett sokat érő két gólt  Fotó: MTI/KOszticsák Szilárd

Az E-csoport további meccsein Románia ikszelt a vendég Finnországgal (1-1), Észak-Írország pedig otthon gálázott Görögország ellen (3-0), és jutott ki az Eb-re.

Az már biztos, hogy a pótlesejtezőr érő harmadik helynél lejjebb nem végezhet válogatottunk de még ennél is kedvezőbbek a kilátások. Az utolsó forduló előtt Románia egy ponttal áll a mieink előtt. Ha vasárnap Magyarország több pontot szerez Romániánál, akkor előz, csoportmásodik, és kijut az Eb-re. Azonos pontszám esetén Magyarország van előnyben (1-1 Bukarestben, 0-0 itthon, idegenben szerzett góllal). Ha Magyarország csoportharmadik lesz, akkor 15 pontot (Észak-Írország ellen 1, Románia ellen 2, Finnország és Feröer ellen 6-6) visz magával az összevetésbe, amelyből kiesnek a csoporthatodikok (ebben az esetben Görögország, mely már nem előzheti meg Feröert). A legjobb csoportharmadik a csoportelsőkhöz és csoportmásodikokhoz hasonlóan egyenes ágon kijut az Eb-re. Jelen pillantban nagyon jó esélyünk van arra, hogy az egyenes kijutást érő legjobb csoportharmadik pozíciót megtartsuk.

Maradt tehát tétje az utolsó, vasárnapi fordulónak is. A szétesőfélben lévő görög válogatott otthonában nem lehetetlen jó eredményt elérni, hiszen soros ellenfelünknek eddig mindössze három döntetlenre futotta. Az pedig szinte biztos, hogy Feröer nem fogja olcsón adni a bőrét Románia ellen sem.

Az utolsó, 10. forduló párosítása, vasárnap 18.00: Görögország -Magyarország (M4 Sport), Finnország -Észak-Írország, Feröer -Románia.

1. Észak-Írország 9 6 2 1 15 - 7 20

2. Románia 9 4 5 0 8 - 2 17

3. Magyarország 9 4 4 1 8 - 5 16

4. Finnország 9 3 2 4 8 - 9 11

5. Feröer 9 2 0 7 6 - 14 6

6. Görögország 9 0 3 6 3 - 11 3

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!