Sportvilág

2017.07.28. 18:25

Aranyéremért játszik a férfi vízilabda válogatott

BUDAPEST - A világbajnoki aranyéremért játszhat szombaton (20.30) a magyar férfi vízilabda-válogatott, miután a péntek esti elődöntőben legyőzte Görögország együttesét. Nagy Viktorék ellenfele a szerbeket verő Horvátország lesz a fináléban.

Pum András

Magyarország-Görögország 7-5 (2-1, 3-3, 1-0,
1-1)

Gólszerzők: Vámos, Hosnyánszky 2-2, Erdélyi, Gór-Nagy, Hárai 1-1.

Kedvező előjelekkel várta a görögök elleni csatát a magyar csapat: utolsó hat meccse közül hármat megnyert, háromszor döntetlen játszott. Telt ház, hétezer néző előtt indult a meccs, az első gólt a görögök dobták, aztán Erdélyi és Hosnyánszky találatával fordított a magyar csapat. A második negyedben egyenlítettek a görögök, de ezúttal sem késett a gyors válasz: Vámos balkezes bombája utat talált a kapuba. Aztán Geniduniasz duplájával fordítottak a görögök (3-4), majd Gór-Nagy egyenlített (4-4). Sőt, öt másodperccel a negyed vége előtt Hárai találatával ismét a magyaroknál volt az előny. A harmadik negyedben egyedül Vámos talált a hálóba, a másik oldalon viszont Nagy Viktor lehúzta a redőnyt, megbabonázta a görögöket, mindent védett. Az utolsó felvonás elképesztő szurkolás mellett 6-4-es magyar vezetéssel indult. Hosnyánszky távoli bombájával már hárommal mentek a magyarok. A görögök hiába próbálkoztak emberelőnyből, a remekül védekező magyar együttes - Nagy Viktorral az élen - egy kivételével minden lövést hatástalanított.

A magyar válogatott kapusa, Nagy Viktor parádézott a görögök ellen Fotó: MTI/Czagány Balázs

- Egy elődöntőt meg kell nyerni, mindegy, hogy tíz vagy egy góllal. A győzelemnek az volt a kulcsa, hogy az elejétől kezdve higgadtak maradtunk, ez a találkozó közepén és a végén sem veszett el. Mint minden meccsünkön, a döntőben is az a cél, hogy nyerjünk, s világbajnokok legyünk idehaza. Lehet, hogy csak az utolsó másodpercben születik meg a győzelmünk, de hogy a végső sikerért mindent megteszünk, az egészen biztos!- mondta Märcz Tamás szövetségi kapitány.

A másik mérkőzésen: Horvátország-Szerbia 12-11.

Magyarország tehát a szombat esti fináléban az esélyesebb szerbeket legyőző horvátokkal csap össze.

Szombati program. A harmadik helyért: Görögország-Szerbia (15.00). Döntő: Magyarország-Horvátország (20.30).

A nőknél az ötödik helyért vívott találkozón a magyar válogatott 10-8-ra verte Olaszországot.

Magyarország-Olaszország 10-8 (3-2, 3-2, 2-2,
2-2)

Gólszerzők: Keszthelyi 3, Szilágyi 2, Bujka, Antal, Gurisatti, Csabai, Czigány 1-1.

Bujka Barbara korai góljával vezetést szereztek a magyarok, majd a gyors olasz válaszra kettővel feleltek Keszthelyiék. A második negyedben tovább folytatódott a gólváltás, a félidőben 6-4-re vezettek a magyarok. A harmadik negyed magyar góllal indult, majd Gangl Edina hárította zsinórban az itáliai próbálkozásokat. A befejező negyedben Csabai, aztán Czigány is betalált, az ellenfélben Garibotti tartotta a lelket. Ám a magyar csapat sorra védekezte ki az emberhátrányos szituációkat, és nagy csatában megszerezte az ötödik helyet.

A vb-ötödik magyar csapat: Gangl Edina, Kasó Orsolya, Czigány Dóra, Antal Dóra, Gurisatti Gréta, Szücs Gabriella, Takács Orsolya, Illés Anna, Keszthelyi Rita, Tóth Ildikó, Bujka Barbara, Csabai Dóra, Szilágyi Dorottya.

Az Egyesült Államok-Spanyolország döntőt lapzártánk után rendezték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!