Sportvilág

2017.08.27. 18:05

A szombathelyi Kiss Norbi jól ment a Hungaroringen

MOGYORÓD - Felemásra sikeredett versenyhétvégét pordukált a kamionos Európa-bajnokság magyar állomásán, a Hungaroringen a német Tankpool24-Mercedes szombathelyi pilótája, a kétszeres Eb-győztes Kiss Norbert.

Tóth Gábor

Kiss Norbert komoly célokkal futott neki a mogyoródi versenyhétvégének - hiszen hazai pályán, lelkes magyar közönség előtt szállhatott be a kamionba. És az már a pénteki szabadedzés eredményei alapján érezhető volt, hogy a Mercedes jól muzsikál, Kiss Norbert és a Tankpool24-Mercedes istálló is jól használta ki a nyári szünetet, alaposan felkészült a Hungaroringre.

A szombati időmérő edzés is jól alakult, Norbi érte el a legjobb időt. Az első futam izgalmasan kezdődött, ugyanis Jochen Hahn kicsivel jobban kapta el a rajtot, a pole pozícióból rajtoló Norbinak azonban sikerült tartani a belső ívet és megőrizni az első helyét. A folytatásban pedig már nagyon magabiztosan, hiba nélkül versenyzett, rajt-cél győzelmet aratott. A 32 éves szombathelyi pilóta mögött a négyszeres Eb-győztes német Jochen Hahn végzett a második, a mezőny egyetlen női versenyzője, a szintén német Stephanie Halm pedig a harmadik helyen. A szombati második futamon a fordított rajtrácsos szabály miatt Kiss Norbert a nyolcadik helyről kezdett. Jól rajtolt, két helyet is javított a pozícióján, ám a harmadik körben a magyar Oxxo Truck Racing Team brit pilótája, Ryan Smith egy előzési manőver közben nagy erővel hátulról nekiütközött Kiss kamionjának. A szombathelyi pilóta Mercedese pedig annyira megsérült, hogy kénytelen volt feladni a versenyt. A közönség nagyot tüntetett. Érdekesség, hogy Norbi korábban éppen az Oxxo színeiben lett kétszer is Európa-bajnok... Ráadásul a szombati második futamot az a cseh Adam Lacko nyerte meg, aki vezeti az összetett pontversenyt, akit Kiss Norbert gőzerővel üldöz.

A dobogón középen a győztes, kétszeres Európa-bajnok Kiss Norbert, a Tankpool24-Mercedes szombathelyi pilótája, balra Jochen Hahn, jobbra Stephanie Halm Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A szombathelyi pilóta vasárnap sem lassított, nagy fölénnyel nyerte meg az időmérő edzést. Így az első futamot az első rajtkockából kezdte. Már a rajtnál is úgy tűnt, hogy Adam Lacko Freightliner típusú kamionja gyorsabb mint a Mercedes, de Norbi ekkor még megőrizte vezető pozícióját. Két kanyarral később viszont a cseh rivális előzni tudott. A folytatásban a szombathelyi pilóta tapadt ellenfelére, de meg-előzni már nem tudta, másodikként ért célba.

A vasárnapi zárás viszont nem úgy sikerült, ahogyan azt Kiss Norbert - és a közönség - elképzelte. A szombathelyi pilóta a hetedik helyről rajtolt, az első körben rögtön előre is lépett egy pozíciót. Ám a hatodik körben műszaki hiba miatt kénytelen volt feladni a küzdelmet. Kiss pechjére ezt a futamot is a nagy rivális Adam Lacko nyerte.

A kamionos Eb magyarországi versenyhétvégéje megmozgatta a szurkolókat, a szervezők tájékoztatása szerint 32 ezer néző látogatott ki a Hungaroringre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!