Sportvilág

2014.07.08. 15:07

Foci vb 2014 - Argentin-holland csata: Az egyik csapatot Messi, a másikat Robben vezérli

A labdarúgó vb második, szerdai elődöntőjében Hollandia–Argentína (22.00) rangadót rendeznek.

Tóth Gábor

 

Két komoly hagyományokkal rendelkező, igazi nagycsapat játssza a vb második negyeddöntőjét.

A közvélemény, a szurkolók szép focit, gólözönt vártak a kétszeres világbajnok (1978, 1986) argentin válogatottól. Ehelyett az Albicelestes precíz célfutballal rukkolt elő a tornán. Az eddig lejátszott öt vb-meccséből három találkozón megőrizte kapuját a góltól. Erre alapozva általában elég volt egy zseniális mozdulat (gól, gólpassz) Messitől a győzelemhez. A Barcelona klasszisa eddig nagyot játszik, a hátán viszi a csapatát - igaz, azért minőségi társai is akadnak. Azonban ezek közül a minőségi társak közül a combizomszakadást szenvedő Di María (Real Madrid) személyében egy kiesett. Agüero (Machester City) ugyancsak izomsérüléssel bajlódik, de a hírek szerint az orvosok „összedrótozzák" a rendkívül fontos mérkőzésre. A kérdés csak az, hogy milyen formában, milyen állapotban lép majd pályára. Argentína szinte minden világbajnokságnak esélyesként futott neki, de ilyen magasságban, az elődöntőben legutóbb 1986-ban járt. Akkor Maradona – szinte egyedül – meg is nyerte a vb-t a csapatának. Kérdés, hogy ez Messinek is sikerül-e?

 

Hollandia a vb első percétől kezdve gólerős, gyors, intenzív futballt játszik. De ha kell, akkor védekezik, harcol. A motiváció érthető, hiszen Oranje még soha nem nyert vb-t, „csak" három ezüstérme (1974, 1978, 2010) van a tornákról. Most történelmet írhat a csapat. Az a csapat, amelyet a több klasszis futballistát vonultat fel, mégis egységes, szervezett gárda benyomását kelti. Robbent mégis ki kell emelni: a Bayern München klasszisa elképesztő lendülettel veti bele magát minden meccsbe. Gólokat rúg, szabadrúgásokat harcolt ki, nehezen lehet szabályosan megállítani. Továbbá Louis van Gaaal személyében egy rutinos, sikeres, sok nagy csatát megélt szövetségi kapitány ül a kispadon. A holland védősorból kérdéses Ron Vlaar játéka, az Aston Villa futballistája térdsérüléssel küszködik. Ám egy nagy visszatérője is lehet a csapatnak: Nigel de Jong még a Mexikó elleni nyolcaddöntőn kért cserét ágyékhúzódás miatt, de a vártnál gyorsabban felépült, így lehet, ő ügyel majd Lionel Messire.

 

A Hollandia–Argentína derbin a török játékvezető, Cüneyt Cakir dirigál. A sípmesternek ez lesz a harmadik feladata a tornán: korábban ő „teljesített szolgálatot" a Brazília–Mexikó és az Algéria–Oroszország összecsapásokon. Mindkét mérkőzésen általános megelégedésre tette a dolgát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!