Szentgotthárd

2015.02.19. 10:51

Vízen és két keréken - fejlesztenék a turizmust Szentgotthárdon

Szentgotthárd – A legutóbbi testületi ülésen szóba került a város 2015 és 2017 közötti turisztikai intézkedési terve. Infrastrukturális feltételek, szolgáltatás és termékfejlesztés is terítékre került.

Bajdó Bettina

A város fontos céljának tekinti, hogy az ipara mellett a turizmus terén is meghatározó szerepet töltsön be a térségben, ezáltal az idegenforgalom is hozzásegíti a város bevételeinek növekedéséhez. A település idegenforgalmi adottságai nagyon sokrétűek, természeti-, történelmi- és földrajzi adottságai ideálisak a turizmus szempontjából. A megfelelő fejlesztések ennek érdekében megkezdődtek, de ezek a folyamatok még mindig nem fejeződtek be, vannak még olyan területek, amik még javításra szorulnak.

Első körben szeretnék a várost vonzóbbá tenni, ez magába foglalja az épületek felújítását, a közterek és parkok rendben tartását, a virágosítást, a közbiztonság fokozását. A városközpontot is fejlesztenék: nyáron promenád jellegű, hangulatos, egységes és igényes teraszokat alakítanának ki vállalkozók bevonásával.

A Várkertet is szeretnék turisztikai látványossággá tenni, hasznosítani a régi strand területét. Emellett kerékpár- és túraútvonalakat tábláznának ki, tennének rendbe, valamit pihenőhelyeket alakítanának ki.

A sportturizmus fejlesztése során a fürdőnek is fontos szerepet szánnak Fotó: Archív/Horváth Csaba

A jövőben nagy hangsúlyt fektetnének a sportturizmusra is. Ebbe bevonnák a fürdőt, sporteseményeket szerveznének és felkutatnák a kihasználatlan tartalékokat. A természetes környezet sportturisztikai lehetőségeit is kiaknáznák, vagyis a Rába adta vízi programokat. A Rába közkedvelt célpontja a vízitúrázóknak. A folyóra kizárólag a hivatalos vízreszállási helyeken rakhatnak vízi járműveket, erre a városban az Alpokalja Motelnél van lehetőség. A kistérséget tekintve erre még Alsószölnökön, Magyarlakon, Csörötneken, Rönökön, Rátóton, Rábagyarmaton és Gasztonyban kerülhet sor. A jövőben szeretnék az Alpokalja Motelt korszerűsíteni, felújítani, bővíteni, új sport-, ifjúsági szórakoztató, valamint kulturális és turisztikai létesítményt kialakítani. Ha ez megvalósulna, ismét egy szélesebb réteget vonzhatna a városba, a vízitúrázok mellett diákcsoportok, öko- és természetjáró turisták is jönnének.

A kerékpáros turizmust is fejlesztenék, ennek a városban nagy hagyományai vannak, 1896-ban megalakult már a Szentgotthárdi Kerékpár Egylet. Évente több túrát szerveznek a környéken, gyakran járnak Ausztriába és Szlovéniába is. Az egyesületnek már majdnem ötven tagja van, de akadnak olyanok is, akik egy túra alkalmával csatlakoznak hozzájuk. Az utóbbi időszakban egyre több kerékpáros útvonalat építettek a kistérségben. Sajnos a kistérség nagy hátránya, hogy nincs összefüggő kerékpárút. Ezen is szeretnének változtatni a jövőben. Figyelik az ezzel kapcsolatos pályázatokat és közreműködnek minden olyan szervezettel, amely segíthet az álmok megvalósításában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!