Szentgotthárd

2015.03.05. 11:03

Ön látott már szép költségvetést? - A könyvvizsgáló szerint Szentgotthárdé az

Szentgotthárd - Múlt héten tartották a képviselők a februári testületi ülést, ahol megalkották a város idei költségvetési rendeletét. A város gazdálkodása stabil.

Bajdó Bettina

A képviselő-testület a januári ülésén megtárgyalta a 2015. évi költségvetési tervezetet, melyet módosítás nélkül elfogadott. Ennek alapján készítették elő elfogadásra az önkormányzat költségvetési rendeletét. Ennek kapcsán elsőként a pénzügyi, városüzemeltetési és jogi bizottság tett javaslatokat, ezt Kardosné Kovács Márta (Fidesz-KDNP) elnök ismertette. Kiderült: lesz parkoló- és útfejlesztés, játszóteret és lakásokat újítanak fel és a vis maior kerethez érkezik önrész is. A zeneiskola födémét is megerősítik, valamint oktatási intézményeket is felújítanak. Az elnök elmondta: mintegy 3,3 milliárd forint a bevétel, ennyi a kiadás is, hiány természetesen nincs. A jogszabályi előírás szerint az önkormányzatok költségvetésében működési forráshiány nem tervezhető. Belső finanszírozással, pénzmaradvány igénybevétellel a költségvetés teljesíthető. Ezen rendkívül takarékos tervezés eredményeképpen a költségvetési mérleg egyensúlyban van. Mindezt az erős pénzügyi kontroll biztosítja, ahogy ő fogalmazott: stabil lesz az idei működés.

Az eszközkezelő önkormányzati bizottság, valamint az önkormányzati erőforrások és külkapcsolatok bizottság is támogatta a javaslatot. Dr. Haragh László (Fidesz-KDNP) elnök elmondta, hogy az oktatási, nevelési intézmények problémáit is orvosolni tudják, akár rövid időn belül teljesítik a korábban feléjük megfogalmazott kéréseket. Mindemellett az egészségügy, valamint a kulturális és szociális ágazat igényeit is kielégíteni az idei költségvetés.

Az Arany János Általános Iskolába is jut az idén a felújításra szánt pénzből. Fotó: Fébert Ildikó

Csendesné Kóbor Ildikó könyvvizsgáló is megtette az észrevételeit: szerinte szép a költségvetés. Pontosan ez az, amit a stabilitási törvény alkotói megálmodtak. Nincs működési és forráshiány tervezve. Nem látni olyan hitelfelvételt, mely több évre eladósítaná a várost. Továbbá a rendelet minden olyan mellékletet tartalmaz, melyet előír a törvény. Javasolta elfogadásra a költségvetést.

Huszár Gábor polgármester a költségvetési rendelet megalkotása kapcsán megosztotta, hogy a vis maior alapból 41 millió forint érkezik ebben az évben. Emiatt idén többet tudnak útfelújításokra költeni. Hozzátette, hogy a pénzügyi bizottság ülésén belső átcsoportosítás is történt, ennek eredményeként 34 millió forintból újulhatnának meg idén az oktatási intézmények. Novemberben bekérték még az igényeket, 35 millió forintra jött ki. Örvendetes, hogy egymillió forint híján ki tudják elégíteni az igényeket.

A képviselők is hozzászóltak, javaslatokat tettek a költségvetéssel kapcsolatban. Virányi Balázs (független) a költségvetésben feltüntetett ingatlan-eladási terveket rizikósnak tartotta, főleg, hogy emelni akarják a tervezett összegeket a bevételi oldalon. Szerinte ezt két-három hónap múlva is megtehetnék, ezt most 20 millióval megemelni nem biztonságos. Kiemelte, főleg úgy, hogy az öszeget az oktatási intézmények felújításához adják hozzá. Annak alapja enélkül most „csak" 14 millió forint lenne. Erre reagálva a polgármester elmondta, hogy ő nem ódzkodik az emeléstől. Hozzáfűzte: májusban újra megvizsgálják az eladásokat, ha akkor kiderül, hogy nem a tervek szerint megy, akkor ki tudják venni az intézmény-felújítási csomagból a 20 millió forintot. Bizakodva nézünk a jövőbe – zárta a polgármester. Végül elfogadták a költségvetést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!