Szentgotthárd

2015.08.06. 12:12

Újult erővel idézték meg a középkori harcot Szentgotthárdon

Szentgotthárd – Interaktív kalandjáték, animációs film és könyv is szól már a szentgotthárdi csatáról. A jeles történelmi eseményt egy egész hétvégén ünnepelték.

Bakos Ágnes

Számos programmal csábította a helyi és a távolabbról érkező érdeklődőket a szentgotthárdi csata 351. évfordulóján megrendezett Szentgotthárdi Történelmi Napok. Könyv is szól már a csatáról, a kiadványt most mutatták be.

– A 400 oldalas könyv neves történészek munkáit tartalmazza, valamint Csuk Ferenc a csatáról írt költeményét, tudástárat, a csata helyszíneinek és emlékeinek mai állapotáról szóló leírásokat és rengeteg fotót is – sorolta Huszár Gábor polgármester. A „Szentgotthárdi csata 1664 – Háború és béke Zrínyi Miklós korában” című kiadvány a Szülőföld gondozásában jelent meg. A szentgotthárdi csatához és a vasvári békéhez kapcsolódó animációs filmet mutattak be a történelmi napokon: dr. Négyesi Lajos történész és Hajnal Ödön rendező munkájára sokan voltak kíváncsiak. Idén két nagy élő koncert is megvalósulhatott a Szentgotthárdi Történelmi Napok keretében, így a Csík zenekar és Keresztes Ildikó produkcióját láthatták, hallhatták. Egész hétvégén történelmi élőkép, íjászat, népi játszópark, mesterségek utcája, városnéző kisvonat színesített a rendezvényt, a gyerekek körében pedig a korongozás volt a legnépszerűbb – sorolta Kiss Éva, a Pannon Kapu Kulturális Egyesület elnöke.

Fotók: Szendi Péter

A négynapos időutazáson Izola, Szentgotthárd szlovéniai testvérvárosának küldöttsége, egy hagyományos szlovén népzenei műsorral mutatkozott be.

Szép Renáta, a szentgotthárdi önkormányzat külkapcsolati és koordinációs ügyintézője emlékeztetett, hogy minden évben meghívják a testvérvárosok képviselőit a történelmi napokra, idén nem csak Izola, hanem a németországi Walldürn is csatlakozott az ünnepléshez.

A történelmi programsor fénypontja volt, hogy a hagyományőrző csoportok újrajátszották a szentgotthárdi csatát, azonban idén új helyszínen, a Rába és a Lapincs összefolyásánál csaptak össze a seregek. A sport és a zene sem maradt el: az idén is szép számmal álltak rajthoz a csatafutásnál, míg a zárónapon a szentgotthárdi, a körmendi és a táplánszentkereszti fúvószenekar szórakoztatta a kolostorudvarba érkezőket. A gasztronómiai élményeknek végig hódolhattak a Szentgotthárdra érkezettek: a „gasztrocsatában” hét étterem hét nemzet jellegzetes ételeit főzte a rendezvény ideje alatt. A csatát a német nemzet ételeit készítő vendéglátóhely nyerte. A szervezők összegzése szerint, a csata 350. évfordulóján a Szentgotthárdi Történelmi Napok új erőre kapott, amelyet a következő években is szeretnének megtartani és bővíteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!