Szentgotthárd

2015.12.15. 14:37

Mukics Ferenc, a Szentgotthárdi Szlovén Rádió alapítója, főszerkesztője megkapta a Pro Cultura Minoritatum Hungariae-díjat

Budapest, Szentgotthárd, Szombathely - Átadták a Pro Cultura Minoritatum Hungariae-díjakat, adta hírül a Nemzeti Művelődési Intézet.

Az elismeréssel a velünk élő nemzetiségek kultúrájáért, hagyományáért és anyanyelvéért áldozatos munkát hozó nemzetiségi – bolgár, görög, horvát, lengyel, német, örmény, roma, román, ruszin, szerb, szlovák, szlovén, ukrán – magánszemélyek, szakemberek és civil szervezetek tevékenységét méltatja az intézmény. Az idei díjazottak között van a vasi szlovénség képviseletében Mukics Ferenc.

A díjátadón Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériuma nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára, valamint Polyák Albert, a Nemzeti Művelődési Intézet megbízott főigazgatója köszöntötte a megjelenteket, majd együtt adták át a Pro Cultura Minoritatum Hungariae díjakat az arra érdemesülteknek.  Mukics Ferenc a Vas megyei Felsőszölnökön született, a Ljubljanai Egyetemen szerzett bölcsészdiplomát. Jelenleg Szombathelyen él családjával. A díjhoz járó méltatás szerint „1980 és 2000 között a Magyar Rádió magyar és szlovén nyelvű műsorainak szerkesztő-riportere volt, a szlovén magazint a mai napig gondozza. Dolgozott a Magyar Televízió nemzetiségi adásaiban is, részt vett a Porabje című magyarországi szlovén újság indításában, majd a Vas Népe című magyar nyelvű megyei napilap foglalkoztatta olvasószerkesztőként. 2000-től a Szentgotthárdi Szlovén Rádió alapító ügyvezető-főszerkesztője. Szlovén-magyar frazeológia szótárt, nyelvkönyvet, háromnyelvű nyelvjárási szótárt és két regényt írt nyelvjárásban, irodalmi szlovén nyelven és magyar nyelven. Társszerzője a magyarországi szlovén népdalok kottás könyvének és a népismereti tankönyveknek. Aktív tagja a szombathelyi Pável Ágoston Szlovén Kulturális Egyesületnek. Tíz éve a Szombathelyi Nefelejcsek népdalkör vezetője és harmonikása: repertoárjukból eddig két zenei CD jelent meg”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!