Szentgotthárd

2016.05.26. 16:15

A szlovénségért

Szentgotthárd - Tetőcserére szorul a Kühár Emlékház, és remélnek forrást a szlovén nemzetiségi rádiónak is - ezekről a 2017-es tervekről is beszámolt a szlovén nemzetiségi szószóló.

Bakos Ágnes

- Az országgyűlési képviselőkéhez hasonló a mi munkánk, annyi különbséggel, hogy nem vagyunk teljes jogú képviselők - kezdte az elmúlt két év történéseinek bemutatását Kissné Köles Erika szlovén nemzetiségi szószóló. A hivatalos statisztika szerint 3 ezer alatt van a magyarországi szlovének létszáma, saját számításuk szerint azonban 5 ezer körüli. A magyarországi szlovénség nyolcvan százaléka él Vas megye nyugati részén. - A rábavidéki szlovénség hagyományait és nyelvét meg kell őrizni, ehhez szeretnénk minden eszközünket felhasználni - mutatta be munkáját a szószóló.

Kissné Köles Erika szlovén nemzetiségi szószóló a vasi szlovének képviselője is a parlamentben Fotó: Szendi Péter

Az 1993-as, első kisebbségi törvény már meghatározta, hogy a Magyarországon élő 13 őshonos nemzetiség számára parlamenti képviseletet fognak biztosítani, sokat váratott magára, de megvalósult. 2014. május 6. óta van szószólói képviselete a 13 nemzetiségnek a parlamentben.

- Az elmúlt két év alatt kerestük a helyünket. A saját nemzetiségem szolgálata a feladatom és ez a személyes célom is - foglalta össze Kissné Köles Erika. Ma az Országos Szlovén Önkormányzat, mint a szlovének egyik fő szervezete két általános iskolát, egy rádiót és egy kulturális intézményt tart fenn - sorolta a hátteret. Szlovénia a civil szervezeteket támogatja a határain túl, így hazánkban is - tette hozzá. A szószólói feladat a napi egyeztetés és lobbi a nemzetiségekért is felelős államtitkárság felé, ennek meg is van az eredménye: már lassan a nemzetiségek támogatásának megtriplázódásáról beszélhetünk. Ami a 2017-es költségvetést illeti: a tavalyihoz képest 40 millió forintos emelkedést mutatott az első, eredeti előterjesztés. A szlovén nemzetiségnek két határozott igénye van: egyrészt az Országos Szlovén Önkormányzat tulajdonában lévő Kühár Emlékház tetőcseréjéhez remélnek 50 millió forintot, másrészt a rádiónak és a Porabje című hetilapnak összesen majdnem 10 millió forintos fejlesztési támogatást.

Kissné Köles Erika kiemelte: a nemzetiségi intézmények a magyar állampolgárok számára is nyitottak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!