Szentgotthárd

2015.05.15. 12:42

Elverte az eső a szemétgyűjtést Szentgotthárdon - A Te szedd! akció legfontosabb üzenete: minél kevesebb hulladék legyen

Szentgotthárd - Európa legnagyobb önkéntes akciója a Te szedd! Magyarország az ötödik alkalommal vesz részt benne. Megyénkben is több helyen kapcsolódtak be a hétvégéig tartó hulladékgyűjtésbe. Szentgotthárdon 500 diák mozdult meg, ott volt V. Németh Zsolt államtitkár is.

Némethy Mária

Több mint 100 ezren kapcsolódtak be az országos hulladékgyűjtési akcióba, amelyet Poroszlón Fazekas Sándor földművelődésügyi miniszter nyitott meg pénteken reggel. Az ötödször megrendezett akció elsődleges célja a szemét eltüntetésén kívül, hogy növeljék az emberek érzékenységét a természet iránt, megértetni mindenkivel, hogy mennyire fontos a szelektív hulladékgyűjtés, az újrahasznosítás és a hulladék keletkezésének megakadályozása.

Szentgotthárdon a terv szerint minden elő volt készítve a nagy akcióhoz, amelyben úgy 500 diák, felső tagozatosok és a gimnazisták vettek volna részt. Az időjárás azonban közbeszólt: elkezdett esni az eső. Így rövid tanakodás után a szervezők úgy döntöttek: lefújják a tényleges akciót. A diákokat összegyűjtötték a Széchenyi iskola hatalmas aulájában. Császár Tamás tankerületi igazgató ott jelentette be, hogy nem lesz szemétgyűjtés. V. Németh Zsolt vidékfejlesztési államtitkár ezt azzal indokolta: nem lenne jó, ha a gyerekek bőrig áznának, attól nem lennének környezettudatosabbak.

 

Így a szentgotthárdi Te szedd! átlényegül elméleti fórummá.

V. Németh Zsolt vidékfejlesztési államtitkár rövid, velős előadást tartott a környezettudatosság fontosságáról. Sokkoló tényként említette meg, hogy az Atlanti óceánban egy Franciaország méretű szemétsziget úszik petpalackokból.

- A jövő érdekében elsődlegesen fontos, hogy a lehető legkevesebb hulladék keletkezzen. Másodszor arra figyeljünk, hogy amit lehet használjunk újra. Ne fogadjuk el a gazdasági lobbik ránk kényszerített "dobd el, vegyél újat" szlogenjét. A harmadik legfontosabb az újrahasznosítás, aminek alapja a szelektív hulladékgyűjtés például az üvegek esetében - hallottuk az államtitkártól.

Amíg a diákok kérdéseken gondolkoztak, Szentgotthárd alpolgármestere, Labritz Béla a város környezetvédelmi állapotáról beszélt. Elmondta, hogy az elmúlt 12 évben - az osztrákok tervezett égetőműje, a Rába habzása miatt - a város megtanulta, miért fontos ez. Ma Szentgotthárdon a hulladék 80 százalékát szelektíven gyűjtik, s a város levegője kiváló.

V. Németh Zsolt kérdéseket tett fel a diákoknak, például azt, hogy az elektromos kerékpár környezetbarát-e? Azután a gyerekek tettek fel kérdéseket neki, köztük azt, hogy egy csepp olaj valóban képes-e szennyezni ezer liter vizet.

A diákok nemcsak egy laza, de hasznos délelőttöt töltöttek el tegnap Szentgotthárdon, de a környezetvédelmet népszerűsítő ajándékot is kaptak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!