A szerkesztő ajánlja

2017.03.13. 18:58

Körömpörkölt - Amikor nincs esőnap

A jó öreg Auguste Comte 19. századi francia filozófus szerint a társadalmat, akárcsak a természetet, determinisztikus törvények uralják.

Budai Dávid

Következésképpen a szociológia képes előre látni a szükségszerűen bekövetkező változásokat, ilyeténképpen a szociológiának az a feladata, hogy előremozdítsa, könnyebbé és kevésbé fájdalmassá tegye a fejlődést. Nos, 1848-ban még gyerekcipőben járt a szociológia, és ha voltak is jelek, azt senki meg nem mondhatta előre, hogy Bécsben március 13-án, majd két nappal később Pesten is kitör a forradalom.

Azóta 169 év telt el, és bár sokat fejlődtek a társadalomtudományok, most még kevésbé tudjuk megjósolni, hogy lesz-e forradalom, lázadás, miegymás, és hát a fejlődés előremozdítása sem sikerült még egyszer sem fájdalommentesen.

Mindennek nyilván az az oka, hogy emberek vagyunk. Gyarlók, gyávák, bátrak, bizonytalanok, és ami a legfontosabb, kiszámíthatatlanok. Mert hát azt gondolhatnánk, hogy csak ideális körülmények között kísérelnek meg rendszert dönteni az emberek, amikor együtt van pénz, paripa, fegyver, és lehetőleg a légköri viszonyok is mérsékeltek.

Ne legyen se túl meleg, se túl hideg, ne fújjon erősen a szél, épp csak a zászlókat lobogtassa kissé a hatás kedvéért, de ami a legfőbb, semmiképpen se essen az eső! Felvonulni, gyertyát, majd épületeket gyújtani, barikádokat építeni csak jó idő esetén esik jól, gondolhatták azok, akik kipislogtak a bársonyfüggönyök mögül.

Csakhogy a forradalmi hevület a várakozásokat felülbírálta, hiába volt hat fok alatt a hőmérséklet és hiába esett az eső.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!