A szerkesztő ajánlja

2013.09.30. 10:49

Levegőt venni még szabad?

Büntetések és bírságok ugyan eddig is voltak, vannak és mindig is lesznek, de mintha nem minden ugyanaz volna, mint régen.

Kelemen Attila

Míg jó pár évvel ezelőtt joggal nyugtázta az ember egy tilosban parkolás esetén: figyelmetlen voltam, hibáztam, vállalom a tettemért a következményeket; addig manapság szinte forr az ember vére egy-egy „vétség” után. Ha átszaladsz az utcán, legyen az autómentes szakasz, megbüntetnek. Ha az autóddal a forgalommal szemben állsz meg az út szélén a házad előtt, mert biztonságban szeretnéd kivenni a gyerekülésből a féléves gyermekedet, megbüntetnek.

Ha hajnalok hajnalán egyedül, ácsorogsz a buszmegállóban, fagyoskodva várva az első járatra, és úgy döntesz, rágyújtasz, – hiszen a füsttel senkit sem zavarsz –, megbüntetnek. Ha pár napot késel egy-egy csekk feladásával, mert a nagyszülődet ápolva nem volt időd elszaladni a postára, megbüntetnek.

Ha reggel nyolc óra után egy perccel hagyod el a kocsiddal a fizetős parkolót, megbüntetnek. Ha úgy döntesz, hogy meg szeretnél szabadulni a hiteledtől, és egyben szeretnéd lefizetni, megbüntetnek.

Ha egy ügyintéző mulasztása miatt nem értesítenek, és késel a szakdolgozat leadásával, megbüntetnek.

Nincs mese, és nincs kegyelem: ami le van írva, az le van írva. A szabály az szabály. A bírság nem késik, te pedig magadra maradsz azzal a számodra is érthetetlen érzéssel: hát bűnöző vagyok én? Hová tűnt az emberség és a tolerancia az évek során? Miért nem lehet az emberi tényezőt is figyelembe venni egy-egy eset során? És egyáltalán miért van az, hogy mindenki azt nézi árgus szemmel: mikor hibázol, hogy minél több pénzt vehessenek ki a pénztárcádból. Ha pedig végre büntetés nélkül telnek a napjaid, és fellélegzel, légy résen. Hiszen lehet, hogy ezzel is rontod a levegőt, és még a végén megbüntetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!