Szőce

2016.12.21. 20:15

Közös értékmentés - Szomszédok segítik egymást az Őrségben

Hegyhátszentjakab, Szőce - Az értékőrző programban egy már működő értéktár segíti a most alakulót: ez történik a két őrségi faluban is.

Bakos Ágnes

Összegyűjtötték és bemutatták településük értékeit nemrégiben Hegyhátszentjakabon. Az értékkutatásban nincsenek egyedül a jakabiak, sőt, nemcsak mintát, hanem személyes segítséget is kapnak, méghozzá a szomszédból.

Egy olyan értékőrző program kezdődött, amelyben egy, értéktárbizottsággal már rendelkező település segít egy kezdő községet. Olyat, amelyiknek még nincs gyakorlata a gyűjtés módszerében, a helyi értékek rendezésében. Anyagi forrás is van az összedolgozásra, ennek keretében a már gyakorlott értékkutató szőceiek felkeresték a jakabiakat, és felkínálták a partnerséget. Több lépcsőből állt és áll a munka. Először a szőceiek bemutatták saját értéktárbizottságuk megalakulását és működését, minden technikai részletet. A második modul egy rendezvény volt, ahol a saját értékeiket ismertették a szőceiek. Kiemelt figyelmet kapott a tőzegmohás láprét, amely nemcsak helyben, hanem megyére, sőt országra szólóan is fontos, értékes. Az összedolgozás harmadik eleme volt, hogy Hegyhátszentjakab önkormányzata megalakította a saját települési értéktárbizottságát, és megmutatták magukat a partnereknek. Kiderült: Hegyhátszentjakabnak kiemelten fontosak az épített és természeti örökségei, például a Vadása-tó. Már arra is van tervük, hogy a jakabi értékeket a régi postaépületben mutatják be egy állandó kiállításon minden látogatónak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!