Szombathely

2009.02.13. 03:29

Horvátok, sokszínűen

<b>Kőszeg </b> - A kőszegi horvátok bálja az idén is nagy sikert aratott. A nemzetiségiek életéről, terveiről a kisebbségi önkormányzat elnökét, Petkovits Sándort kérdeztük.

Némethy Mária

Kétszáztíz résztvevője volt szombaton a kőszegi horvátok báljának az Írottkő Szállóban. Nagyot mulattak. A jó hangulatra jellemző: csak hajnali 4 órakor kezdtek elszállingózni a résztvevők, de még fél 6-ig kitartottak a zenészek, addig tartott a tánc.

Nagyon értékes díjakat lehetett nyerni a tombolán. A fődíjat, egy női kerékpárt Huber László polgármester nyerte, de volt, aki energiatakarékos fűnyíróval, azaz egy kecskével térhetett haza.

- Megelégedetten távozott mindenki - hallom a kőszegi horvát kisebbségi önkormányzat elnökétől, Petkovits Sándortól, aki haláleset miatt az idén ugyan nem volt ott a bálban, de természetesen mindenről tud. - Nem merjük propagálni a bált, mert nagyon nagy az érdeklődés iránta, s meg szeretnénk maradni a hotelben, mert ma ez Kőszeg legelegánsabb helyszíne egy bálhoz - hallom tőle.

A vonzerőt nyilván az erős összetartás, tenniakarás jelenti. A horvátok megkapták, majd felújították a Szent Imre-templomot, az Ostromnapokon szívesen vesznek részt - tavaly ruhákat varrtak a rendezvényen felvonuló asszonyaik -, s minden novemberben megrendezik a horvát napot. Mindezt a kőszegiek tudják róluk.

A kőszegi és a Kőszeg környéki települések horvát nemzetiségű lakói identitásának és anyanyelvének megőrzése, valamint nemzetiségi létükhöz fűződő jogaik gyakorlásának elősegítésére közoktatási megállapodást kötöttek Vas Megye Önkormányzatával (a kőszegiek együtt Horvátzsidány, Ólmod, Peresznye horvát önkormányzataival). Eszerint tanulóik a Bersek József iskolában horvát nemzetiségi kiegészítő kisebbségi oktatásban vesznek részt.

- A gyerekek horvát nyelvű oktatását és a felnőt-teknek a horvát nyelvi tanfolyamot az idén is nagyon szorgalmazzuk - magyarázza Petkovits Sándor, majd így folytatja: - Ősszel ünnepeljük meg azt, hogy Jurisics szülővárosával, Senjjel tíz éve együttműködési megállapodást kötöttünk. Ez tartalmában testvérvárosi kapcsolatnak számít, de mivel Horvátországban nem létezett ilyen fogalom, most a tizedik évfordulóra a tavalyi nekibuzdulás után remélhetőleg mégis át-alakul a két város kapcsolata. Van meghívásunk Vaihingen an der Enzbe is, az ottani horvátok hívtak meg bennünket. 2007-ben a szüretkor mi láttuk vendégül őket, most a Kőszeg-Vaihingen közti tesvérvárosi kapcsolat 20. évfordulóján ők várnak bennünket. Újév napján ez ügyben fel is hívott az ottani horvátok vezetője.

A Chernel Kálmán Városi Könyvtár szeretne horvát nyelvű honlapot létesíteni. A kisebbségi önkormányzatnál szorgalmazzák: a bibliotéka a horvát nyelvű művekre is terjessze ki gyűjtési körét. Nagyon szeretnék, ha kórusuk, a Zora tagjainak népviseleti ruhájuk lenne még az idén.

- Az Ostromnapokon szeretnénk a részvételünket erősíteni - hallom Petkovits Sándortól. - Arra az időszakra várjuk a dusnoki - ez egy Kalocsa környéki település - horvátokat viszontlátogatásra. Ők délszláv zenét játszanak kitűnően, úgyhogy színesítenék az Ostromnapok rendezvényeit.

Mindezen túl az erős hitéletükről ismert horvátok zarándoklataikat, a rőtit (rattersdorfi), a mariazellit, a győrit az idén is megtartják. Már egyeztettek Dumovics István horvátzsidányi plébánossal arról, hogy májusban Pinkafőre (Pinkafeld) zarándokolnak, az idén ott lévő Szűzanya kegyszoborhoz. Novemberben újra rendeznek Imre-napi búcsút, horvát napot.

Mindez jelzi, mennyire sokrétű és sokszínű életet élnek, hogyan őrzik identitásukat a horvátok Kőszegen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!