Szombathely

2009.04.22. 02:27

Hol lehet a kutyákat futtatni?

Kőszeg és környéke - A jól ismert állatorvos, aki rendszeresen fut, elmesélte, milyen kellemetlen a hegyben kóborló kutyákkal találkoznia edzés közben. Pedig nagyon szereti az ebeket.

Némethy Mária

- Vasárnap a déli órákban a szokásos futásomat végeztem a Szabóhegyen. A Velemi útról kanyarodtam lefelé a sífelvonónál, amikor látom, hogy előttem 100-200 méterre három eb kóborol. A kanyarban álló hölgytől kérdeztem, kihez tartoznak a kutyák. Mondta, hogy az övéi, de nem kell félni, mert nem bántanak. Felhívtam a figyelmét arra, felelőtlen dolog ilyen távolságra szabadon engedni a kutyákat. Erre jött a válasz: ilyenkor itt szokták futtatni a kutyáikat. Azért még egyszer nyomatékosítva elmondta, hogy nem kell félni, csak álljon meg egy simire, és futhat tovább . Én megálltam, amikor odaértem az amúgy valóban barátságos német juhászhoz, de a simit kihagytam.

Dr. Küttel István, a jól ismert állatorvos mesélte el a történetet. Sajnos nem egyedi jelenség, ami megesett vele. Más futóktól is hallottam már.

- Ezt a viselkedést aggályosnak tartom futóként, állatorvosként, és nem utolsósorban kutyatulajdonosként is - folytatja dr. Küttel István. - A hobbi-futó az edzését saját edzésterve szerint végzi, nem szeret akarata ellenére megállni kóborló kutyáktól való inzultus elkerülése végett. A kutya szeretetből, játékból történő futóra ugrálása is balesetveszélyes. Erről nem a kutyák tehetnek, hanem a gazdáik, mert ők a felelősek ebeikért. 20 éve végzem veszettség szempontjából aggályos kutyák 14 napos megfigyelését. Kutyaharapáskor az esetek nagy részében tetten érhető a gazda felelőtlen viselkedése. Ilyeneket mondanak: Az én kutyám még sohasem harapott meg senkit ; Biztosan hergelte az illető ; Csak a nadrágját kapta el . Ritkább az, amikor a gazda elismeri felelősségét.

Az állatorvos közölte: egyre gyakrabban feledkeznek meg a gazdik az ebek évenkénti kötelező veszettség elleni oltásáról.

- A legmegrázóbbak a családon belüli harapások, amikor a kedvenc eb a gazdáját, vagy a család más tagját harapja meg - folytatja dr. Küttel István. - Volt olyan eset a praxisomban, amikor a dobermann a gazda ötéves gyermeke szájából harapta ki a túrórudit. Vagy: a gazda megfogta kutyáját az oltáshoz, ám amikor elengedte, az szembe fordult vele. Úgy szétharapta gazdája kezét, hogy rohammentőt kellett hívnom a sérülthöz. Azért mondom el, mert a futó a szabadon szaladgáló kutyának az űzött vadat jelentheti. Kiszámíthatatlan a reakciója.

Az állatorvos másik szempontból is megvilágítja a szabadon kóborló kutyák ügyét. Ha közforgalmi úton éri baleset az ebet, egy autó elüti, nem a gazda felelőssége?

- Van egy Maci névre hallgató labrador retriever kutyám. Jelenleg 6. évében van, még soha senkit nem harapott meg. Sokat sétálok vele a kőszegi hegyekben. Kizárólag ott, a szűk, kanyargós utakon szoktam elengedni. Azonban mindig a közelemben van. Ha futó, kiránduló, vagy autó közeledik, magamhoz szólítom, megfogom. Városi sétán pórázon vezetem, az ürülékét összeszedem. Azért, mert míg él, felelős vagyok érte.

Vajon hány kutyatulajdonos gondolja végig ezt így?

Kőszeg állattartási rendeletében áll a kutyafuttatásra kijelölt területekről: 1. Felső-Gyöngyös-híd és a mi gázcseretelep közötti terület (a Nemezgyár irányában) - időkorlátozás nélkül. 2. A Kórház utca, a Gyöngyös patak és a Malomárok összefolyó ágai által határolt ingatlan - időkorlátozás nélkül. 3. Az úgynevezett V. ütem területe a Cáki út mellett - 17 órától reggel 7 óráig . Közterületen az ebet pórázzal kell ellátni, a harapós és támadó természetűeket szájkosárral is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!