Szombathely

2009.04.08. 11:07

Kevesebb pénz utak, járdák felújítására Szombathelyen

Szombathely - Félmilliárd forint helyett 200 milió jut idén az útfelújítási programra. A gazdasági válság miatt a tavaly elhatározott összegnek kevesebb mint felét fordítják az utakra, járdákra.

Angyal László

Azt nem mondhatni, hogy kivételesen rossz állapotban lenne a Bartók Béla körutat és a Lipp Vilmos utcát összekötő Kertész utca, merthogy  kátyúival, hepehupáival nem lóg ki túlságosan a szombathelyi utak közül. Az viszont bizonyos, hogy az idei 200 milliós városi útfelújítási program egynegyedét elviszi ennek a városi utcának a teljes rekonstrukciója.  Miután megszületett a közgyűlési döntés, és   ismertté vált, hogy mintegy 50 millió forintért teljes szerkezetcserés útfelújítást hajtanak végre itt, ellátogattunk a Kertész utcába.

Egy jelentős változás mindjárt  az utca elején szembetűnő: az egykoron csövesek tanyájaként elhíresült önkormányzati   ingatlant sikerült eladni,  a vevő teljesen átépíti a házat,  leszedték a tetőt, kivették az ablakokat, csak a falak maradtak a régi épületből.  

Ami az utcában ezután következik, az igazán tarka képet mutat. No, nem  a házakra gondolunk, bár abból is látni többfélét, a jómódot tükrözőt  vagy  éppen  évtizedekkel ezelőtt épültet, amikor még ez az utca afféle külterülete volt a városnak. Sokkal inkább az a feltűnő, mennyire eltérő  képet mutat az aszfalt  és a házak  közötti terület. Láttunk itt kövekkel kirakott, a garázshoz vezető úttal megegyező minőségű flasztert, de a járda túlnyomórészt   itt a  betonból  kirakott, alap nélküli, billegő  kockákat jelenti.

Természetesen a csapadékvíz elvezetésére szolgáló egykori  árkot a többség betemette. Csak így férnek el itt az autók az út két oldalán, hallottuk a praktikus magyarázatot.  

Láttunk viszont a házak előtt gyönyörű, magas vagy éppen gömbformára nyírt tujákat. Ezek halálra vanak ítélve, mondta az egyik ház előtt  a tulajdonos, aki a két kezével  ültette  az örökzöldeket. Annak idején a por, a zaj ellen védte a növény a lakókat, de ezeket már nem lehet átültetni. Majd lesz egy új sor, de az már a  kerítésen belülre kerül,  mondja  az idős úr, aki a kertben éppen a füvet  nyírja. Azt pedig már egy másik utcabemli meséli, hogy különös története van ennek a felújításnak. Emlékezete szerint a Kertész utca rendbetételét  egy évtizede megjósolta  választóinak a körzet képviselője,    aki váratlan halála miatt nem tudta  teljesíteni ígéretét. Az időközi választáson győztes képviselő szintén az utcarekonstrukcióval kampányolt, s  bár győzött,  de   az utca így maradt. A legutóbbi, 2006-os voksoláson is  hangsúlyos  elem volt  a jelöltek programjában  az utcafelújítás, talán ennek tudható be, hogy a teljes szerkezetcserével felújítandó, így különösen sokba kerülő  utcák listáját a Kertész utca vezette, ennek megfelelően  a teljes pályaszerkezet cseréjével, szegélyek javításával, fedlapok cseréjével járó munka az idén elkezdődhet.

MIRE FUTJA MÉG AZ IDÉN?

A legutóbbi közgyűlésen a tavaly egyszer már elfogadott  500 milliós felújítási program szűkített változatát szavazták meg a képviselők. Idén 200 milliót költenek  erre. A Kertész utca felújítása  mellett a Kismezei utca, a Bartók Béla körút, a Szedresbe vezető út és a templom előtti járda burkolatmegerősítését végzik el.  Az úgynevezett kevert felületű bevonatos felújítások listáján a Körmendi, a Deák Ferenc, a Sörház-Hollán Ernő, a Bártfa, a Körmöc, a Négyesi és a Karmelita utca szerepel.   21 millió forintért négy helyszínen, összesen mintegy 400 méter járda újul meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!