Szombathely

2009.06.24. 02:28

Közmeghallgatás a belváros rekonstrukciójáról Kőszegen

Kőszeg - Hétfőn estébe nyúlt az a közmeghallgatás, amelyet a történelmi belváros tervezett megszépítéséről rendeztek az Írottkő Hotelban. A résztvevők aktívak voltak, nem rejtették véka alá véleményüket.

Némethy Mária

Ez már a sokadik összejövetel volt, amelyen a város vezetése és polgárai szakemberekkel együtt tanácskoztak arról, mi szerepel a történelmi belváros rekonstrukciójában, mit szeretnének a város lakói. Hivatalos nevén A történelmi belváros rehabilitációja és funkcióbővítő megújítása elnevezésű nyertes pályázat volt a közmeghallgatás témája.

Huber László polgármester a bevezetőben elmondta: 2007 szeptemberében kezdődött el a projekt előkészítése, amely a lakosság életkörülményeinek és a turizmusnak a fejlesztését egyaránt szolgálja. Erre 534 millió forintot sikerült pályázat útján elnyerni.

Mangliár László építész vetített képek segítségével mutatta be, hova mit terveznek. A Jurisics téren például a régi képeslapról ismert száz évvel ezelőtti járószintet akarják visszaállítani, fák csak a városháza felőli oldalon maradnának meg, a járófelület a cáki kőhöz hasonló természetes, zöldesszürkés kőből készülne, a Mária-szobor díszkivilágítást kapna. A Diák-köz burkolata viszont piros, valódi klinkertéglából lenne. A déli várfal előtti várárokba mediterrán pihenőkertet terveztek, s oda kerülnének a Postamúzeum birtokában levő postaládák a világ minden tájáról.

A közmeghallgatáson nagyon sok szó esett a közművekről. Kiderült, hogy több háznál a csapadékvíz jelenleg az utca kövezetére ömlik, vagy sok helyen a csapadékvíz-elvezetőkbe szabálytalanul a szennyvízcsatornát is bekötötték. A műemléki házakban a régi vízelvezetőt nem egy helyen kiiktatták. Szakmérnök magyarázta el, hogy mivel Kőszeg hegy lábánál áll, lefut oda a csapadék, ráadásul eltömődtek a vezetékek (például a Lábas-ház alatt), s sokan a hajdani várárokra építkeztek.

Volt olyan háztulajdonos, aki arra kérte a város vezetését: ne szalassza el a történelmi pillanatot, a közműveket tegye végre rendbe, tárják fel a csatornarendszert, hogy utána ne kelljen majd az új burkolatot felbontani.

Elhangzott: a háztulajdonosoknak most kell kezdeményezniük a szolgáltatónál, ha gázt akarnak bevezettetni. Sok kritika érte a Fő tér kivitelezését, kérték azok tanulságainak levonását. Volt okos javaslat, miszerint a műszaki egyetem és a műemlékesek által a városnak e részéről készített közös tanulmány megállapításait vegyék figyelembe. A Jurisics tér lakói kopárnak, ridegnek tartják a városházával szemközti oldal kialakítását, hiányolják a növényeket, s nem kérnek az oda tervezett színpadból sem.

Huber László figyelmeztette a jelenlevőket: nem állnak milliárdok a város rendelkezésére. Elújságolta azt is: készül a belvárosi rekonstrukció második ütemének pályázati előkészítése. Azzal a Kékfénytől az Országzászlóig, onnan a Károly Róbert térig szeretnék felújítani a történelmi belvárost.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!