Szombathely

2009.07.15. 02:25

Büki Nyár: hat brigád tagjai aratták a búzát a fürdővárosban

Bük - Egy tizenhat éves hagyomány, új elemekkel megtűzdelve - ezzel indult szombaton a Büki Nyár ez évi rendezvénysorozata. A kézikaszás aratóbemutatóra sokan voltak kíváncsiak.

Balla Emőke

A látványos rendezvényre minden eddiginél többen voltak kíváncsiak, mind a helybeliek, mind az üdülővendégek köréből. Az ünnepség szombaton délután három órakor szentmisével kezdődött a római katolikus templomban, majd megindult a menet a fürdő felé, az erre a célra minden évben lábon hagyott gabonatábla irányába. Dottóval, hintókkal, buszokkal és személyautókkal vonult a menet végig a városon, az otthon maradottak integetése és jókívánságai közepette. Az idén számos helyi és kistérségbeli egyéni lovas is részt vett a felvonuláson.

A környék aratóbrigádjai számára mindig nagy kihívás a büki bemutató, melyet a büki gyógyfürdő parkolója melletti búzatáblán rendeznek meg. Az idén is sok közeli településről jöttek: a helybelieken kívül Őrimagyarósdról, Nagygeresdről, Répcelakról, valamint Bük testvérvárosából, Törökbálintról jöttek az összeszokott csoportok. Ebben az évben egy újonc brigád is vállalkozott a megmérettetésre. A Győr-Moson-Sopron megyei Vitnyédről tavaly egy folklór csoport járt itt, s most úgy döntöttek, aratóbrigáddá összeállva is szerencsét próbálnak.

A népviseletbe öltözött kaszások, a szorgalmas marokszedő és kévekötő asszonyok összehangolt munkája, a szépen szaporodó kévék mellett ebben az évben a szervezők jóvoltából több újdonság is szolgálta a vendégek szórakozását. Természetesen a korabeli aratás hangulatához igazodva.

A legkisebbek népi gyermekjátékokban próbálhatták ki ügyességüket, úgy, ahogy egykor a falusi lurkók játszottak, házilag készített eszközeikkel. Egyensúlyozhattak a sajtlabirintussal, dobálhattak célba, lőhettek ágyúból - dióval. A helyi UTIRO Leader csoport és a környékbeli termelők helyi termékvásárt rendeztek. Lehetett itt kóstolni és vásárolni mindent, ami a helyi gazdák földjein vagy a kézművesek műhelyében termett. Volt füstölt húsáru, tönkölybúzából készült péktermékek, kenyérlángos, házi savanyúságok, édes csemegék, és természetesen nem hiányozhatott a kínálatból a jóféle termelői bor sem.

Ugyancsak újszerű színfoltot jelentett a Marton-Szállás néven szervezett kilenc-tizedik századi lovas harcmodor- bemutató. A Kőszeg-Hegyaljáról érkezett hagyományőrző csoport tagjai a honfoglalás kori harci szokásokból adtak ízelítőt talajon és harci lovon, korhű ruházatban, korabeli fegyverekkel. Jól forgatták a botot, a karikás ostort, a harci fokost, a hajítóbaltát, a kelevézt, a visszacsapó íjat. A program az esti órákban a szabadtéri színpadnál folklórműsorral, majd aratóbállal folytatódott.

Az idei aratófesztivál érdekessége volt, hogy megtisztelte azt jelenlétével Johan Frankeinstein, a kézi aratáshoz helyet adó VITA Kft. ügyvezetője is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!