Szombathely

2009.07.29. 02:29

Gráf Zsuzsanna elhozza az Ostromnapokra az Angelicát

Kőszeg, Budapest - Az idén Magyar Örökség Díjjal kitüntetett Angelica Leánykar argentin útjáról készült film lesz az egyik különlegessége az Ostromnapoknak. Itt lesz Magyarország legjobb női karának alapító karnagya, a kőszegi születésű Gráf Zsuzsanna is.

Némethy Mária

Húsz esztendő a művészetben nem nagy idő. De temérdek idő, ha arra gondolunk, hogy a legtöbben még meg sem születtek akkor, amikor a Táncsics Gimnázium kórusa, magára öltvén a merész-büszke Angelica leánykar nevet, felállt az iskola szerény pódiumára, s meglehetősen megilletődött első hangjait megszólaltatta. Röpke idő, ha látjuk, az Angelica név beváltott ígéretet jelent, és patinával vonódott be.

Mácsai János zenetörténész, kritikus - a színész, rendező Mácsai Pál testvére - kezdte így méltatását, amikor a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében az idei Magyar Örökség egyik díjazottjának, az Angelica Leánykarnak, s annak alapító karnagyának, a kőszegi születésű és kőszegiségét mindig, mindenhol szívvel vállaló Gráf Zsuzsannának átadták a megtisztelő díjat.

Az Angelica háttérintézménye nem sokkal az alakulást követően a Városmajori Gimnázium lett, azóta ennek az iskolának zenetagozatos hallgatóiból kerülnek ki a kórustagok.

Több száz hangverseny, több tucat kisebb-nagyobb turné, utazás áll a kórus mögött. Meghívták őket Európa számos országába, továbbá Japánba, Dél-Amerikába, kétszer Észak-Amerikába. Emellett hét hanglemez készült velük. Trófeáik között szerepel hét nemzetközi verseny első díja. Közülük kiemelkedik a 2005-ös athéni kórusolimpia bajnoki címe (erről akkor hosszabb írás jelent meg lapunkban).

Megszámlálhatatlan próba, véget nem érő tanulás jellemzi a kóruséletet. Az Angelica repertoárjában kezdetektől kiemelt helyet kapott a mai magyar zeneszerzők műveinek bemutatása, a közönséggel való megismertetése, megszerettetése. Ez hozta meg jeles komponistáknak a barátságát. Csíky Boldizsár, Gyöngyösi Levente, Karai József, Kocsár Miklós, Orbán György, Szokolay Sándor, Szőnyi Erzsébet művei számos fesztivál és koncert keretében csendültek már fel. Nem egy neves zeneszerző kifejezetten a kórusnak írt művet. Az általuk gyakran felidézett egyetemes jelentőségű szerzők műveit is - Palestrina, Brahms, Verdi, Rachmaninov, Liszt, Bartók és Kodály - lélekzetét visszafojtva szokta hallgatni a közönség. (Ennek tanúi voltunk Kőszegen.) Mácsai János a kórus alapító karnagyát így méltatta: Gráf Zsuzsanna szenvedélyes művész és szenvedélyes tanár, tanítványait is tűzbe hozza az általa képviselt ügyek érdekében. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a csaknem 500 leány zene és kultúra iránti, most már élethosszig tartó saját szenvedélye. Nemcsak a zenei pályára lépő növendékeire vonatkozik ez - jó néhány operaénekes indult nála -, hanem azokra is, akik egészen más, pedagógiai, jogi, orvosi, tudományos pálya iránt kötelezték el magukat.

Gráf Zsuzsanna figyelmének fókuszában a művészi minőség mellett a nevelés feladata áll, a magyar kultúra értékeinek ápolása és terjesztése. Biztosan állíthatjuk, hogy a magyarság elmúlt évezredének egyik legmesszebbre sugárzó szellemi teljesítménye a Kodály Zoltán nevével egybeforrott zenei gondolkodás, nevelési rendszer. Gráf Zsuzsanna ennek fenntartását, továbbfejlesztését végzi gyakorlati munkája során, bel- és külföldön egyaránt. Elméleti és gyakorlati oktatás, mesterkurzusok, tanfolyamok, a kórusával adott koncertek a színterei e felbecsülhetetlen fontosságú munkának.

Az Angelica eddig minden évben Kőszegre jött el, itt tartotta nyári edzőtáborát. Az idén máshova fogadtak el meghívást, de Kőszeg nem marad az Angelica és a Liszt-díjas Gráf Zsuzsanna nélkül. Sőt, az idei Ostromnapok egyik kiemelkedő rendezvénye lesz augusztus 21-én, pénteken a vár lovagtermében Argentin koncertkörút - szellemi becsületrend címmel Mácsai János filmbemutatója az Angelica Leánykar argentin körútjáról.

A Magyar Örökség Díjat Farkas Balázs, Fekete György és Makovecz Imre javaslatára hozták létre 1995-ben. A díj azon magyar tézményeknek, csoportoknak adható, akik tevékenységükkel hozzájárultak a magyar kultúra, gazdaság, sport, tudomány, azaz a magyar társadalom erkölcsi, szellemi felemeléséhez. Ezek együttesen alkotják a Magyarság Szellemi Múzeumát. Az idén márciusban kapta meg a díjat Benedek Elek, idősebb és ifjabb Rubik Ernő, és Hunyadi László szobrászművész is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!