Szombathely

2009.07.01. 02:26

Ingyenes szűrések - Sokan ellátogattak az egészségvárosba

Szombathely - A Markusovszky kórháznak gyűjtöttek szombaton a Richter Gedeon gyógyszercég által szervezett egészségváros negyedik állomásán.

Bajdó Bettina

Közel 1500 szűrővizsgálatot végeztek el a szakemberek, sokan érdeklődtek az előadások és tanácsadások iránt. A gyomorfájdalmakkal kapcsolatos tanácsadáson túlnyomórészt nők kérték a szakemberek véleményét, a kardiológiai tanácsadó sátorba inkább a férfiak látogattak. Sok volt az érdeklődő a csontsűrűségmérésnél, és a nőgyógyászati tanácsadáson is.

Az egészségváros szombathelyi állomásán a legtöbben koleszterinszintjükre és vérnyomásukra voltak kíváncsiak. A résztvevők negyedénél mértek magas koleszterinszintet, 20 esetben rendkívül magas értéket, a vérnyomása az érdeklődők 20 százalékának volt 170 fölötti, ebből négynek 200 fölötti.

Több százan vettek részt a csontsűrűségmérésen is, a szakemberek sokuknál találtak csontritkulásra utaló jeleket. A prosztatarák a férfiak daganatos halálozásának első három leggyakoribb oka között szerepel. Az ingyenes PSA-vizsgálaton szintén sokan vettek részt. Kevés férfinél, mindössze négy százaléknál mértek rossz eredményt. Kígyózó sorok álltak a bőrgyógyászati szűrősátor előtt is. A szakemberek ötven esetben állapítottak meg bőr- és körömgombás megbetegedést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!