Szombathely

2009.09.30. 02:23

Az áradat után szebb lesz a templomuk

Kőszeg - Derékig állt a víz júniusban az evangélikus templomban. Arra kerestünk választ, hol tartanak a helyreállításban? Ki mindenki támogatta őket?

Némethy Mária

Júniusban, amikor a nagy esőzés volt, s a hegyekből lezúdult Kőszegre az ár, a Várkörön derékig állt a víz az 1783-ban épült evangélikus templomban. A víz áttörte a kerítést, bent az épületben úsztak a mikrofonok, a padokat tartó dobogók tönkrementek, a falak kívül és belül is átvizesedtek, a park eltűnt, letarolta az ár.

A hívek éjszakáig dolgoztak. Sarat lapátoltak, tisztítottak. Baranyay Csaba evangélikus lelkész elmondta: ők akkor csak öt-hat embernek szóltak, de százan jöttek segíteni.

Hol tartanak a helyreállítással? Milyen anyagi segítséget kaptak ehhez?

- 4,5 millió forint gyűlt össze adományokból az ország különböző pontjairól. Olyan kis gyülekezet, mint amilyen Nemeskoltán van, 60 ezer forintot küldött, de segített katolikus pap is, Dumovits István horvátzsidányi plébános is, aki egy ólmodi rendezvényen gyűjtött 50 ezer forintot a számunkra. Kaptunk adományt a kőszegi reformátusoktól is. A múlt héten Erdélyben voltunk, a gyülekezetünk kórusa szolgálatot tett Brassó környékén. Nagy meglepetésként ott gyűjtöttek számunkra 30 ezer forintot. Egy Kőszegről elszármazott, ma Ausztráliában élő testvérünktől kaptunk jelentős adományt. Az összegyűlt pénz még csak a fele annak, amennyire szükségünk van a teljes helyreállításhoz, de bízom abban, hogy összejön majd a többi is - összegezte a helyzetet Baranyay Csaba.

A lelkész úr elmondta: a teljes felújítással jövő nyáron végeznek, de bő egy hónap múlva már visszatérhetnek a templomba. Jelenleg ugyanis még mindig a gyülekezeti teremben tartják az istentiszteleteket.

- A padok alatti dobogók cseréje elkerülhetetlen, társadami munkában négy evangélikus asztalos és segédei javítják a padokat. Adventtől húsvétig leszünk a templomban, majd kiköltözünk, arra kiszárad a fal. Lehet falazni, festeni. Közben készülnek a park tervei. Szimbolikus értelmet hordozó ivókutat is szeretnénk ott felállítani.

Mindketten örömmel nyugtázzuk: a kőszegi evangélikus templom szebb lesz, mint volt az ár előtt. Ha kapnak még adományokat rá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!