Szombathely

2009.09.16. 02:27

Ötvenéves lett a büki művelődési ház

Bük - Ötven éve kezdte meg működését a településen a művelődési központ. A jubileum alkalmából őszi rendezvénysorozatot hirdetnek, sok újdonsággal.

Tersztyánszky Krisztina

A jelenlegi ház kollektívája úgy döntött, hogy a jeles évfordulót nem beszédekkel és protokollrendezvényekkel ünnepli meg. Megpróbál inkább nevéhez és az évfordulóhoz méltón saját tevékenységével ünnepelni. Azzal, ami a funkciója: programokkal, szórakozási, kikapcsolódási és tanulási lehetőségekkel, közösségi teret kínálva mindenkinek. Meghirdették a karácsonyig tartó 50 év - 50 program rendezvénysorozatot. A megszokottnál is bővebb kínálatot az intézmény saját költségvetéséből fedezi, illetve abból, hogy a Büki Nyár alkalmait sikerült a tervezettnél alacsonyabb öszszegből kigazdálkodni. Számos rendezvényhez a közelmúltban elnyert Támop pályázat adja meg a hátteret.

Természetesen az idén ősszel sem fognak hiányozni az olyan megszokott és jól bevált rendezvények, mint az egészséghét, a Répce-menti vers- és prózamondó verseny, decemberben pedig a Mikulás-váró és karácsonyi programok. Folytatódnak a nemrég megkezdett filmvetítések is. Új- donság viszont például, hogy ezentúl havi rendszerességgel - minden hónap harmadik péntek délutánján - az intézménybe várják a kreatív, jó kézügyességű gyerekeket egy kis közös barkácsolásra. Itt a szorgalmasak számos kéz-művestechnikával megismerkedhetnek.

Az október a tematikus hetek időszaka lesz. Az orszá-gos könyvtári napokkal az idén az idősebb korosztályra fordítanak nagyobb figyelmet. Nagyi-internet, kézimunka-délután, helyismereti akadémia várja az érettebb korosztály képviselőit. Ebben az időszakban tartják az emlékezés hetét is, melynek keretében az évfordulójukat ünneplő költőkről, mindenek- előtt Radnóti Miklósról szólnak a programok. A hónap utolsó hetében a vakációzó gyerekeknek kínál a ház lehetőséget a szabadidő hasznos eltöltésére. De lesz az ősszel képzőművészeti és galambkiállítás, bábszínház, úti beszámoló, a Büki Nőikar pedig tizenötödik jubileumát ünnepli novemberben.

Az eltelt fél évszázad könnyebb áttekintését segíti az a retró kiállítás, amely jövő kedden, mintegy a sorozat nyitányaként nyílik meg az intézményben. A mozgalmas évekről nem csak fotók mesélnek. Böngészni lehet majd az egykori ifjúsági klub naplóját, a vendégkönyveket, az egykori plakátokat. Az elért sikereket idézik az oklevelek, emléklapok, egyéb elismerések.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!