Szombathely

2009.11.25. 03:29

Kepes András dilemmái a Rózsa-Flores-ügyben

A Nyugat-magyarországi Egyetem kommunikáció és médiatudományi tanszékének vendége volt nemrég Kepes András riporter, címzetes főiskolai tanár. A Rózsa-Flores-ügyről beszélt.

Tersztyánszky Krisztina

 

Kepes elsősorban média szakos hallgatóknak szánta az előadást. A téma azonban, amiről beszélt, oly közismert, hogy sokan voltak rá kíváncsiak az utca emberei közül is. Merthogy az apropó - még mindig - a Rózsa Flores-ügy volt. Méghozzá érdekes új aspektusokkal. Kepes média-elemzéseiből nyomon követhette a hallgatóság, hogy a hazai sajtó bizony nem járt el ebben az ügyben úgy, ahogy az szakmailag és erkölcsileg elvárható lenne. Kezdettől egyoldalú értesülések, előítéletek terhelték az április 16-án Bolíviában meggyilkolt Eduardo Rózsa Floresszel kapcsolatos híreket.

 

Kepes András az előadás középpontjába a riporter etikai dilemmáját állította. Ő ugyanis birtokolt egy interjút, melyet Rózsa Flores hónapokkal a bolíviai rajtaütés előtt adott neki a szándékairól, szigorú titoktartás terhe mellett. Kepes csak akkor ébredt rá a titkos beszélgetés jelentőségére, amikor interjú-alanya kommandósok áldozata lett. Vajon mikor járt volna el helyesen? Ha megtartja a rá bízott titkot, vagy ha közkinccsé teszi? Az újságírónak kötelessége, hogy védje az informátorát, mint ahogy az is, hogy bűncselekmény gyanúja esetén értesítse a hatóságokat. A Santa Cruz-i rajtaütés után pár nappal közzétett interjú következményei ékesen bizonyították, hogy Kepes dilemmái nem voltak alaptalanok. Az alapanyagot ahány sajtóorgánum, annyiféle módon értelmezte, vágta, magyarázta. Tette azt itthon és Bolíviában, a lefordított változattal. A riporter tehát, ahelyett, hogy tiszta vizet öntött volna a pohárba, magát is bajba keverte. A bolíviai kormány bűnpártolás indokával tett panaszt a magyar újságíró ellen, aki hallgatásával veszélyeztette Bolívia integritását, eltitkolt és fedezett egy tervezett összeesküvést. Kepes válasza erre az volt: szerinte az újságíró dolga nem az, hogy alakítsa az eseményeket, hanem hogy dokumentáljon és a hátteret megvilágítsa.

A népszerű riporter valamennyi belpolitikai vonatkozásával együtt nyitva hagyta a kérdést a szombathelyi fiatalok előtt: vajon tud-e tisztességesen viselkedni az újságíró egy ilyen helyzetben?

A népszerű riporter valamennyi belpolitikai vonatkozásával együtt nyitva hagyta a kérdést a szombathelyi fiatalok előtt: vajon tud-e tisztességesen viselkedni az újságíró egy ilyen helyzetben?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!