Szombathely

2009.11.25. 03:26

Megjelent a KÖSZ tudományos füzete

Napvilágot látott a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat (KÖSZ) Tudományos-népszerűsítő füzetsorozatának első kötete. A kiadvány az Összeköttetés föld fölött és föld alatt címet viseli.

Vojnovics Viktória

A szakszolgálat most megjelent kiadványa a laikusok számára is jól érthető módon mutatja be a 2003 és 2009 közötti, Győr-Szombathely és a Szombathely-Hévíz 400 kilovoltos távvezeték létesítése során végzett régészeti kutatásokat. A füzet végigkíséri a több mint 16 ezer négyzetméter területen végzett régészeti feltárás és szakfelügyelet minden lépését, beszámol a munkafolyamatokról, a lelőhelyek felderítésétől egészen a leletek polcra kerüléséig.

Továbbá az előkerült régészeti jelenségek, leletek értékelésével, valamint az egyes történelmi korok bemutatásával és a szakkifejezések magyarázatával sem marad adósa az olvasónak. A kiadvány által bemutatott feltárás érdekessége, hogy a kutatók viszonylag nagy területről nyerhettek értékes információkat, hiszen - ahogy dr. Virágos Gábor, a KÖSZ főigazgatója fogalmaz a kiadvány bevezetőjében - hegyen-völgyön át követték a vezeték nyomvonalát.

Emellett nagy kihívást is jelentett a szakembereknek, hogy a nagy felületekre érvényes módszerektől eltérve, egy szűk nyomvonal kereteihez alkalmazkodva kellett kutatásokat, megfigyeléseket, valamint dokumentálást végezniük. Az angol nyelvű tájékoztatóval kiegészített, színes fotókkal, térképekkel illusztrált kiadványt Ilon Gábor és Kvassay Judit szerkesztette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!