Szombathely

2010.01.20. 03:26

A szombathelyi pestisjárvány áldozataira emlékeztek

Szentmisével és gyertyás körmenettel emlékeztek meg a helyiek az egykori pestisjárvány halálos áldozatairól vasárnap a Székesegyházban.

Vas Népe

Mint minden évben, idén is gyertyás körmenettel és szentmisével emlékeztek meg a Székesegyházban az 1710- 1711 fordulóján nyolc hónapig tartó szombathelyi pestisjárvány áldozatairól a szombathelyiek. A kétezer ember- életet követelő betegség 1710-ben tört ki Szombathelyen. A lakosok körmenetekkel és imádsággal fordultak Istenhez és a szentekhez - különösen a kegyetlen kínzásokból felépült Szent Sebestyénhez - segítségért.

A pusztító járvány 1711 februárjában megszűnt. A helyiek egy fogadalmi kápolnát építettek fel városunk Fő terén, s elhatározták, minden évben, Szent Fábián és Sebestyén napján gyertyás körmenettel adnak hálát a halálos áldozatokat szedő betegség megszűnéséért. Bár azóta a kápolna már összedőlt, a hagyomány töretlenül megmaradt, és a lakók, a város, valamint a szombathelyi egyházközösségek képviselői továbbra is szentmisével és gyertyás körmenettel emlékeznek a járvány áldozataira.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!