Szombathely

2010.02.03. 09:25

Jól szerepeltek a Brenner János ovisai a környezeti nevelési vetélkedőn

Kimagasló eredményt ért el a szombathelyi Brenner János Óvoda, Általános Iskola és Kollégium egy határainkon átnyúló kulturális és környezeti nevelési vetélkedőben.

Gyuricza Ferenc

A keresztény közösségi hagyományok továbbéltetését szorgalmazza az a pályázat, amelyet évek óta meghirdet az Európai Magyar Fiatalságért és a Kerek Világ Alapítvány. Kezdeményezésükkel számos hazai és határon túli, egyházi és világi iskola ilyen irányú tevékenységét támogatják. A szombathelyi Brenner (korábban Püspöki) iskola már több évben csatlakozott az alapítványok felhívásához.

A civil szervezők az idei tanévben is meghirdették a SzékelyKapuk-ZöldKapuk programot a Kárpát-medence iskoláinak részére. Céljuk a részt vevő gyerekek, pedagógusok együttműködésének támogatása volt a népművészeti hagyományok, a közösségi kultúra és a környezeti nevelés terén.

A programhoz Magyarországon kívül Romániából, Szerbiából, Szlovákiából, Ukrajnából, Horvátországból, Szlovéniából és Ausztriából is jelentkeztek csapatok. A legkiemelkedőbb munkát végző iskolák elnyerhetik A közép-kelet-európai közösségi kultúra ápolásának és a környezettudatos közösségi élet társadalmi előmozdításának kiváló műhelye címet. Tavaly harmadmagával a Brenner iskola érdemelte ki ezt a címet.

Az iskola alsós és felsős csoportja a dramatikus magyar néphagyományok tiszteletével, ezen belül egy vidám betlehemes játékkal szállt versenybe. Több csapat is vállalta, hogy betanul egy jó tíz perces népies betlehemes játékot, és a műsort legalább öt helyszínen bemutatja. A betlehemezéssel kapcsolatos dokumentumokat, szövegkönyvet, képeket naplóba kellett gyűjteniük azt is dokumentálva, hogy mire fordították a kapott adományokat.

A diákok túl is teljesítették a feladatot. A betlehemest számos óvodában, idősotthonban, kultúrházban, egészségügyi intézményben előadták. Már a második forduló feladatán dolgoznak: tablót kell készíteniük a környezettudatos háztartás leglényegesebb elemeiről.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!