Szombathely

2010.03.17. 05:47

Egy hét alatt hajtogattak papírsárkányt a Simon István Általános Iskola diákjai

Egyheti munka, kitartás, kreativitás. Így készült a szombathelyi Simon István Általános Iskola kisdiákjainak origami papírsárkánya.

Farkas Eszter

Japán nyelven az origami papírhajtogatást jelent. A technika eredetére egyértelmű bizonyíték nincs, egyes feltételezések szerint Kínából vagy Koreából került át Japánba. Az első feljegyzések az 1600-as évek végéről származnak. Régen a papír értéket képviselt, ezért különleges, ünnepi szertartásokhoz készítettek hajtogatásokat.

Egykor a japán gyerekek, elsősorban a kislányok időtöltése volt a hajtogatás. Manapság felnőttek és gyerekek világszerte egyaránt élvezik ezt a kreatív, térlátást és kézügyességet egyaránt rendkívüli módon fejlesztő játékot.

Az OÁMK Simon István Általános Iskola 4. a osztályos tanulói közül néhány gyerkőc legalábbis biztosan nagy örömmel hajtogat. A kicsik a délutáni napközis foglalkozás keretében önként vállalták, hogy egy húszszor húsz centiméteres papírsárkányt készítenek.

- A papírsárkány apró, hajtogatott, egymásba csúsztatott háromszögekből készült. A teste fehér, a farka sárga, a szemei pedig pirosak. Körülbelül egy hét alatt készült el a sárkány. A gyerekek annyira megszerették ezt a technikát, hogy jelenleg egy papírmadárt hajtogatnak, ehhez hasonló méretben. Az origami nagyon hasznos időtöltés a kicsiknek, remekül fejleszti a kreativitást, a kézügyességet, a vizualitást és a szemmértéket - mondta el a gyerekek tanítónője, Bicsákné Krivács Gabriella.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!