Szombathely

2010.03.24. 07:04

Fura megújítás: kihagyták a belvárosi projektből Góth-házat

Uniós pénzből újul meg a Kőszegi utca. Az öreg épületeket lebontják, majd korhű módon újjáépítik. Annak jártunk utána, miért maradt ki a projektből 9-es számú ház. A legvégső tárgyaláson a Szova Zrt. irreálisan alacsony árajánlatot tett a családnak

Angyal László

A város egyik legfontosabb uniós projektje az Integrált Városfejlesztési Stratégia (IVS) keretében megvalósuló belvárosi modernizáció. A Fő tér a Kőszegi utca felé kinyílik : a járdák, a kerékpárút díszburkolatot kap, a mozi új homlokzatot kap, az árkádsorra nem lehet majd ráismerni: fedett, világos lesz, közepén fűtött ülőalkalmatosággal, és persze sok-sok növénnyel.

 A felújítás részeként a Kőszegi utcában a 7-es, a 11-es, a 13-as számú házakat lebontják és korhű homlokzattal építik újra. Bő két év múlva itt minden új és szép lesz, kivéve a 9-es számú ingatlant. Ami magántulajdonban van, és nem mellesleg műemléki oltalom alatt áll. Az idősebbek vélhetően Góth-házként emlegetik évszázadok óta itt álló épületet. Valamikor a 17. században épülhetett lakóházként, de funkciója később megváltozott, hiszen a a legrégebbi fényképeken is az utcafrontra nyíló kirakatokkal látható.

Az ingatlannak több tulajdonosa van. Egyikük, a Vaskeresztesen élő Góth Tiborné így foglalta össze, mi minden történt az ingatlan adásvételével az elmúlt években.

- Négyen vagyunk tulajdonosok. Korábban még többen voltunk, de a hat kistulajdonostól - akik örökség révén jutottak tulajdonrészükhöz - megvettük a részüket. Ez egy 1 ezer 230 négyzetméteres ingatlan, melynek a fele van beépítve. Az utca fronti házat a kulturális örökségvédelmi hivatal műemléki védettség alá helyezte. Korábban az önkormányzat tárgyalt velünk, szereték volna a beépítetlen ingatlan megvásárolni. Akkor ingatlanszakértővel értékbecslést végeztek. Mi viszont abból indultunk ki, hogy amikor illetéket fizettünk a kistulajdonosoktól megvásárolt rész után, akkor az adóhatóság is számított egy árat. Ezzel kalkulálva kértünk 80-100 millió forintot az ingatlanért. A város viszont 65 millió forintot ajánlott. Az utolsó előtti megbeszélésen úgy tűnt, megegyezünk, de végül 65 milliót sem akartak fizetni. A legvégső tárgyaláson pedig nyilvánvalóvá vált, hogy a várost nem érdekli az ingatlan, hiszen irreális ajánlatot tettek: 12,5 millióért akarták megvenni az egészet. A történet alapján nyilvánvaló, hogy nem rajtunk múlt, hogy végül elmaradt a megegyezés. Nem tudni, mi lesz az épülettel. A műemlékvédelmi hatóság pályázatokat ajánlgat, de ha belemélyedünk ezekbe, egyértelmű, hogy mi, nyugdíjas tulajdonosok, nem tudunk a pályázati feltételeknek megfelelni.

Megkerestük az IVS programban a Kőszegi utcai ingatalok résztvevő Szova Zrt.-t, ám a cég vezérigazgatója, Németh Gábor kedden külföldön tartózkodott. Így nem sikerült megtudnunk, van-e az ügyben a városnak B terve. Netán a mostani állapot konzerválódása a B variáció?

Megkerestük az IVS programban a Kőszegi utcai ingatalok résztvevő Szova Zrt.-t, ám a cég vezérigazgatója, Németh Gábor kedden külföldön tartózkodott. Így nem sikerült megtudnunk, van-e az ügyben a városnak B terve. Netán a mostani állapot konzerválódása a B variáció?

Két össze nem hasonlítható ügy

A IVS-program  több szempontból sem hasonlítható össze a buszpályaudvar-projekttel. Itt uniós pénz elköltéséről van szó, ott a város, pontosabban a Szova Zrt. vásárolt be. Itt jogerősek az építkezési tervek, hamarosan munkások dolgoznak a belváros szívében. Ott látványtervekkel volt  tele  a padlás, és kámforrá vált befektetőkkel. Ott több mint egymilliárdot költöttek, ki tudja meddig üresen álló ingatlanokra. Itt nagyságrendekkel kevesebb pénz is elég lenne  a megegyezéshez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!