Szombathely

2012.11.19. 16:58

Karitászosok ünnepe

Szombathely - A Szombathelyi Egyházmegyei Karitász önkéntesei szombaton rendezték meg a Szent Erzsébet ünnepet. Ezen köszöntötték egyházmegyénk három Caritas Hungarica kitüntetettjét, először adták át "Az év karitászt támogató vállalkozója" díjat.

Némethy Mária

A szegényeket felkaroló Árpád-házi királylány, Szent Erzsébet a karitász védőszentje. Névnapjakor évek óta  ünnepséget rendez a  karitász, a  katolikus egyház hivatalos segélyszervezete.

A Szombathelyi Egyházmegyei Karitász most szombaton rendezte meg  az idei Szent Erzsébet ünnepét. Ezen először a kórházi beteglátogatói tanfolyam résztvevőinek adták át az oklevelet.

Az ünnepségen ott volt Bíró László  püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Családügyi Bizottságának elnöke, aki arról beszélt, hogy a Hit évében még nagyobb az elvárás az odaadó, lelkiismeretes segítő munka iránt.


 
A Katolikus Karitász október 6-án Budapesten első alkalommal adta át a Caritas Hungarica díjat olyan önkénteseknek, akik a legtöbbet tettek karitatív tevékenységük során a rászorultakért, öregekért, betegekért, családokért, gyermekekért, a társadalom peremére sodródottakért. Az egyházmegyei karitászok három önkéntest jelölhettek a díjra. A szombathelyi karitász mindhárom jelöltje megkapta azt, őket most szombaton plébánosaik jelenlétében ünnepelték meg. Díjat kapott a szentgotthárdi Soós Margit , aki 21 éve vezeti az ottani plébániai karitászt, amely a legkiválóbbak közé tartozik. Az egyházmegye zalai részéből a Pákán élő Fodor Emilné  kapta a díjat, ő szintén 21 éve végez karitász munkát, s díjjal ismerték el a szőllősi plébánián tevékenykedő Pék Istvánné  karitászos munkáját is.  Dr. Veres András  megyés püspök a Püspöki palotáról megjelent kötetet ajándokozott nekik.

Tuczainé Régvári Marietta,  a karitász igazgatója bejelentette: ezentúl évente átadják "Az év karitászt támogató vállalkozója" díjat. Az ünnepségre meghívták Szőnye Józsefet,  a Vállalkozók Országos Szövetsége megyei elnökét is. A díjat az idén a Behari pékséget működtető Miljazin Karavidaj  és Shqiptar Karavidaj  kapta. Ők több mint tíz éve naponta 15-20 családot látnak el ingyen péksüteménnyel, kenyérrel a karitászon keresztül. 2009-ben a nagy árvízkor két órán belül 150 kiló kenyeret sütöttek meg, s adtak át ingyen a karitásznak.

 

 


A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia   Szent Erzsébet rózsája elnevezéssel 1999 decemberében díjat alapított az irgalmasság és a szolgáló szeretet erényeinek elismerésére. Ezt a díjat eddig megyénkből  két szombathelyi karitászos vehette át: 2001-ben Győrvári Edit, 2006-ban Gombás Istvánné.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!