Szombathely

2012.12.12. 18:02

Tiltakozó diákok Szombathelyen

Szombathely - Fórumot tartottak szerda este hat órától a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központjában. A „C” épület aulájában a tandíjról is beszélgettek a fiatalok.

Bajdó Bettina

Mintegy nyolcvanan vettek részt szerdán azon a fórumon, melyet a Hallgatói Önkormányzat szervezett. Hurtik Péter, az önkormányzat vezetője köszöntötte a megjelenteket, s elmondta, hogy helyzet van Magyarországon. Elkerülhetetlen az a lépés, hogy összefogjanak egymásért és a jövőért. A kormány intézkedései többekre hatással lesznek, s ezek a hatások nem lesznek túl pozitívak. Kiemelte, hogy nem valósak azok az állítások, melyek szerint a jelenlegi hallgatókat nem érinti a felsőoktatás változása, hiszen, ha jövőre kevesebben tanulhatnak az egyetemen, az kihat az intézmény jövőjére is. Akár bezárással is fenyegethet. Az elnök kitért még a diákhitel problémájára is, mely nem jelent megoldást a tandíj fizetésére, hiszen nem jó törlesztéssel kezdeni a nagybetű életet. A diákhitelt pedig nemcsak a tandíj fizetésére használják a diákok, hanem a megélhetésre, az albérleti díj fizetésére és az utazási költségek fedezésére is. A fórumon többen is felszólaltak, szóba került a röghöz kötés, a szegény családok gyermekeinek a kiszorítása a felsőoktatásból, valamint a szombathelyi egyetem jövője miatti aggodalmukat is többen kifejezték.

A fórumon mintegy nyolcvanan vettek részt, zömmel hallgatók, de jelen volt pár oktató is. Fotók: Kiss Teodóra

A fórumon részt vett prof. dr. Gadány Károly, az egyetem elnöke is, s elmondta, hogy ennek az országnak továbbra is kiművelt főkre van szüksége, olyanokra, akik a haza javára tesznek. Hangsúlyozta, örül, hogy nem a hangoskodás dominál, hanem a gondolkodás, ez méltó a felsőoktatáshoz és a Savaria Egyetemi Központhoz. Ahogy az elnök fogalmazott, felelősséggel tartozik az a generáció, aki bent van az egyetem falai között azért, hogy következzen újabb generáció is. Ha nem így lesz, nem lesz felsőoktatás, nem lesz vidéki felsőoktatás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!