Szombathely

2013.01.30. 18:56

II. János Pál Katolikus Kollégium és Szakkollégium: kitárt lelki kapuk

Szombathely - Aktív tevékenység folyik a II. János Pál Katolikus Kollégium és Szakkollégium berkein belül.

Ambrózai Zsuzsanna

A hitélet erősítése mellett fontos a közösségi élet, tevékenység folytatása de csak a nyelvtanulás és a szakmai tevékenység mellett, avagy inkább után. Januárban új épületrésszel bővült a II. János Pál Katolikus Kollégium és Szakkolégium. Nemcsak erről, hanem a szakkollégium lehetőségeiről, tevékenységéről, valamint a fiatalok (lelki) életéről is beszélt dr. Németh Norbert egyetemi lelkész, szakkollégiumi igazgató, főiskolai tanár.

- Az új épületrész elkészülése azt is eredményezte számunkra, hogy ismét felvételt tudtunk hirdetni a szakkollégiumba  - mondja az igazgató, majd folytatja: - Hét-nyolc új férőhelyet tudunk biztosítani az érdeklődők számára. Jelenleg is folyik a hallgatók kiválasztása, éppen beérkezett anyagaikat olvasom. Nemcsak az számít, hogy jó tanulmányi eredménnyel rendelkezzenek, hanem fontos, hogy elkötelezett fiatalokról legyen szó, már ami a vallást és a hit kérdését illeti. Az azonban, hogy mely felekezetet erősítik, számunkra nem mérvadó tette hozzá az igazgató, aki azt is megemlíti, a felvételt nyert hallgatók közül szinte mindenkinek van már államilag elismert középfokú nyelvvizsgája.

Balról: prof. dr. Faragó Sándor, prof. dr. Gadányi Károly, dr. Veres András és dr. Németh Norbert. Fotó: Horváth István

- Ez lényeges momentum, hiszen manapság a fiataloknak a lehető legnagyobb szükségük van a nyelvismeretre. Éppen ezt felismerve indítottunk mi is önálló képzéseket a szakkollégiumon belül, amely nemcsak a saját hallgatóink, de külsős érdeklődők előtt is nyitott. Ezáltal tehát, egyrészt szélesíthetjük a hallgatóink nyelvi ismereteit azáltal, hogy belevágnak egy másik nyelv tanulásába, s a külsősök figyelmét is felkelthetjük, de felhívhatjuk ezáltal magunkra figyelmüket - így Németh Norbert. - A külsősök jelenlétét azért is hangsúlyozza az igazgató, mert előadásaik, különféle programjaik, de akár a lelki gyakorlataik is nyitottak az érdeklődők számára. Többek között ezt a célt is szolgálja a a nyilvános előadássorozatuk, amely az Íme az embercímet viseli. Ez az előadás-sorozat már ősszel útjára indult, s most a tavaszi szemeszterben is folytatódik, összesen négy előadással.

Külön érdekes lehet dr. Veres András megyés püspök, erkölcsteológus Mit ér az ember? című előadása, mely február 18-án lesz. Már csak azért is, mert a megyés püspököt nem gyakran lehet hallani ilyen témában megnyilatkozni, mint a katolikus egyház bioetikai tanítása még ha ez messzemenően az ő asztala is.

Németh Norbert azt is hangsúlyozza, náluk olyan emberekre, és előadókra van szükség, akik értik és beszélik is a fiatalok nyelvét, hiszen ugyan az igény megvan bennük a hit által vezérelt életre, annak megélésére és lelkiségre, viszont ébresztgetni is kell őket, fel kell kelteni bennük a vágyat eziránt. Ebben pedig a közösség teremtő erejének is kiemelkedő szerepe lehet.

A hitélet erősítése mellett fontos a tevékeny, közösségi élet folytatása is Németh Norbert azt mondja, amellett, hogy sok mindent nyújtanak a fiataloknak, lehetőségekkel élhetnek, mint a lelki program, vagy a nyelvtanulás, fontos az is, hogy a fiatalok is tudjanak adni valamit magukból. Ne csak egyoldalú kapcsolatról, hanem együttműködésről legyen szó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!