Szombathely

2013.04.19. 13:01

Tabutémákat feszegetnek az egyetemisták

Kommunikációs Konfliktuskezelő Kommandó - ezen a néven fut az a szerveződés, amely nemrégiben jött létre. Céljuk, hogy különböző társadalmi problémákra keressenek választ, problémafelvetésekre építsenek, mindezt középiskolások és egyetemisták bevonásával. Második - sikeres - rendezvényüket tartották a héten.

Ambrózai Zsuzsanna

- Jelenleg még kicsi, ámbár folyamatosan bővül a kis csoportunk. Azért jött létre, hogy különböző társadalmi problémákra közösen keressünk választ, válaszokat. Mindezt pedig középiskolás diákok, illetve egyetemisták bevonásával igyekszünk megtenni. Fontosnak tartjuk, hogy olyan problémákról is beszéljünk, amelyek alapvetően tabuként kezelendőek, ilyen a romaság kérdésköre, vagy éppen az aktuális problémafelvetésünk, a tolerancia - mondják a szervezők, akik bizony nincsenek kevesen, mert a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Kommunikáció tanszékének másodéves hallgatói. Oktatójukkal, Murai Gábor főiskolai docenssel karöltve hívták életre a KKK-t, s úgy fest, töretlenül halad előre és egyre népszerűbb.

- Oktatóként és magánemberként is fontosnak tartom a kommunikációt, ezen belül is a nyílt és közvetlen kommunikációt. Manapság az emberek nem mernek, vagy nem is akarnak beszélni, beszélgetni, eszmét cserélni. Az okokba ne menjünk most bele, de mindenesetre az megállapítható, hogy szükségszerű a társas érintkezésnek ezen formája és a gondolatiság - véli az oktató, aki azt is hozzáteszi, ennél már csak igazán az izgalmasabb, hogy mindezt fiatalokkal tegyék meg.

Dilemma a Cinema Caféban. Az egyetemisták kényes témákról beszélgettek (Fotó: Ambrózai Zsuzsanna)

Folyamatosan tevékenykednek ez ügyben, s azért, hogy minél szélesebb körben el is jussanak a célközönséghez egy eseményt is életre hívtak, amely a Café Dilemma nevet kapta.

A dilemma elképzelése szerint folyamatosan fel-felbukkannak majd a város különböző helyein, ezzel is szolgálva, hogy minél szélesebb körben hallassák hangjukat.

Legutóbb a Cinema Café adott otthont a dilemmázásnak, amelynek fő témája a tolerancia kérdése volt. Vajon mennyire vagyunk elfogadóak, főleg a mai világunkban, társadalmunkban? Mennyire élünk sztereotípiák, előítéletek szerint? Vajon meghallgatjuk-e a másikat, a véleményét? Hajlandóak vagyunk-e változtatni nézeteinket, ha olyat hallunk, vajon elgondolkodunk-e, s beépítjük-e saját gondolatrendszerünkbe? De azt is kérdezhetnénk pusztán, nemes egyszerűséggel, vajon odafigyelünk-e egymásra, társainkra?

A szervezők jól felismerték azt a tényt, miszerint a fiatal(abb) generáció tagjait érdemes megszólaltatni adott témákban. Pontosan azért, mert az ő hangjukat, nézeteiket hallani a legkevésbé manapság. - Fontos, hogy tudjuk, mi játszódik le a fejekben, hogyan gondolkodnak, gondolkodunk. De ami ennél még izgalmasabb, hogy lehetőséget biztosítunk nekik a végén arra, hogy egy közös beszélgetés alkalmával szakértőknek is feltegyék kérdéseiket - így a szervezők.

Lássuk a dilemma rendszerét. Adva van mindig egy központ téma, jelen esetben ez a tolerancia volt. Ezen belül különböző témaköröket vitatnak meg a fiatalok. Öt asztalnál foglalnak helyet, s öt témavezető öt kisebb témafelvetéssel indítja a dilemmát. Rotációs alapon minden asztalnál szóba kerül az összes kisebb témakör. A legutóbbi rendezvényen ezek az alábbiak voltak: a nők helyzete, kiszolgáltatottságuk, az iskolai kirekesztés, az abortusz és a homoszexualitás kérdésköre, valamint az antiszemitizmus.

Nem egyszerű kérdéseket feszegettek a fiatalok, s az álláspontok is egy-egy témánál markánsan eltértek. Annál a kérdésnél, miszerint egy mai magyar nő inkább karrierista, semmint családanya, igencsak megoszlottak a vélemények, de nem volt ez másként a homoszexualitás taglalásának esetében sem. Utóbbi markáns eltéréseket hozott a felszínre, bár az is megállapítható, a fiatalabb generáció sokkal toleránsabb, ha úgy tetszik, elfogadóbb velük szemben. De nem csak a fiatal(abb) generáció tagjai vannak jelen a dilemmák alkalmával. Mindig helyet kap egy szakértő bizottság is,  amelynek tagjai valamilyen formában kapcsolódnak a témakörökhöz. Most sem volt ez másként - Goldmann Márta főiskolai docens, és dr. Asbóth Mária jogász válaszolt a fiatalok által feltett kérdésekre. Meghívást kapott még dr. Nedeczky Iván szülész-nőgyógyász is, de a természet közbeszólt: két vajúdás miatt csak telefonon volt elérhető a hallgatóság számára. A gyermekeken kívül érdekes kérdések és válaszok is születtek az este alatt. Arról is eszmét cseréltek, hogy vajon az azonos nemű párok esetében mennyire szerencsés a gyerekvállalás. Asbóth Mária szerint az emberi méltóság mindenkit egyaránt megillet, de mérlegelni kell azt is, hogy az ilyen családban vagy partneri viszonyban felnövő gyermekek is egészséges identitástudattal születnek, s a kérdés az, mennyire befolyásolja őket a fejlődésben az azonos nemű pár látványa. Van, aki elfogadja, és van, aki nem, van, aki tolerálja, és van, aki nem, de a gyermekek szempontja kell hogy elsődlegesen érvényesüljön, nem az önös akarat. - Joga van a gyermeknek ahhoz, hogy úgy éljen, ahogy a többségi társadalom - így a jogász.

 

A dilemma bármelyik szakaszában szívesen látják az érdeklődőket, bármikor be lehet kapcsolódni, akár a dilemmába, akár a közös beszélgetésbe, de szívesen látják azokat is, akik csak passzív szemlélői szeretnének lenni a történéseknek. A lehetőség pedig adott, hiszen hétfőn újra lecsap a kommandó, akkor a Bánya Caféban gyűlnek majd össze 17 órától. A téma a fogyatékkal élők helyzete lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!