Szombathely

2013.04.14. 11:11

Tudor Műhely, újratöltve

Szombathely - A Tudor Alapítvány a Svájci Magyar Ösztöndíj Alap támogatásával indít másfél évig tartó programot 13-17 éves diákoknak.

Ölbei Lívia

Neves budapesti értelmiségiek azzal a céllal indították útnak 2001-ben a Tudor Alapítványt, hogy esélyt és lehetőséget teremtsenek a szociálisan hátrányos helyzetű tehetséges gyerekeknek a továbblépésre. A kezdeti elképzelések az országot átszövő hálózatépítésről szóltak, és bár ez a terv nem valósult meg (mindössze négy műhely jött létre), a szombathelyi Tudor Műhely tevékenysége kezdettől sikeres és példaértékű; mindenekelőtt a műhelyt megalapító, azóta is vezető dr. Molnár Károlyné személyiségének és kitartó munkájának köszönhetően.

Projektnyitó. Balra: Havas Gábor, a Tudor-kuratórium elnöke. Fotó: Szendi Péter

Ahogy az új projekt bemutatóján Havas Gábor, a Tudor Alapítvány kuratóriumának elnöke fogalmazott: "Kati mindvégig hitt a tanítványai sikerességében." A régi tudorosok ma már egyetemisták, sikeres veszik az akadályokat. A gazdasági válság közepette a Tudor Alapítvány helyzete is nehezebbé vált. A Svájci - Magyar Ösztöndíj Alaphoz benyújtott sikeres pályázat azonban módot ad a tervek újratöltésére: 380 Svájci Hozzájárulás-pályázó közül kilenc nyert, köztük a szombathelyi Tudor Műhely, amelynek pályázata Arisztotelésztől kölcsönözte címét: "Minden embernek természete, hogy törekszik a tudásra."

A másfél éves projekt 50 szombathelyi, illetve Vas megyei 13-17 éves diáknak ad lehetőséget tudása gyarapítására; a műhely oktatási intézményekkel áll szerződésben. A héten startoló komplex programban helyet kapott az informatika, a matematika, az angol, a német és az anyanyelv, lesznek szabadidős tevékenységek: filmklub, önismereti klub, média-klub, weboldal-készítés, színház, könyvtár, múzeum, koncert; a tudorok megemlékeznek a jeles napokról, megtartják a családi ünnepeket, zánkai (alkotó)táborba mennek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!