Szombathely

2013.05.22. 17:07

Kreatív idős emberek

Szombathely - Tizedik évfolyamának végére ért a Pálos Károly Szociális Szolgáltató Központ által szervezett Idősek Szabadegyeteme.

A szolgálat 2003-ban indította útjára a programsorozatot, melyre elsősorban az idősek klubjainak tagjait várták, de az előadások minden érdeklődő számára nyitottak voltak. A tíz év alatt sorra kerültek a vasi műemlékek csakúgy, mint a csillagászat, az egészség, a Biblia, vagy a külföldi élménybeszámolók.

Ebben az évben különösen érdekes volt a tematika, mely  az aktív idősödés és a nemzedékek közötti szolidaritás európai évéhez igazodott. A Harmónia és kreativitás idős korban című sorozat egyes alkalmaira a megyében élő, vagy ide kötődő köztiszteletben álló személyiségeket hívtak beszélgetésre, akik idős korukra is megőrizték közéleti aktivitásukat.

Garas Kálmánnal dr. Bokányi Péter irodalomtörténész beszélget (Fotó: Varga Krisztina)

Nem titkolt célként ezzel példát is szerettek volna mutatni a kortársaknak. A beszélgetéseknek vendégei volt prof. dr. Széll Kálmán nyugalmazott osztályvezető főorvos, Hegedűs Csaba  világ- és olimpiai bajnok birkózó. Itt volt és beszámolt tartalmas életéről Sellyei Gáborné zenepedagógus, a Magyar Kultúra Lovagja, és Rimányiné Kiss Anikó táncpedagógus.

Az utolsó két alkalmon  Beszprémy Józsefné, a Népművészet mestere és Garas Kálmán fotóművész volt a vendég, akiknek bemutatkozását egy-egy kamarakiállítás is kísérte nyugat-dunántúli hímzésekből, illetve fotókból.  A polgármesteri hivatal házasságkötő termében megtartott beszélgetéseket minden alkalommal nagy érdeklődés kísérte.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!