Szombathely

2013.08.21. 14:21

Fertőtlenített víz - UV-fényt használnak a tisztításhoz

Szombathely - A szombathelyi Termálfürdő területén egy fejlesztésnek köszönhetően korszerű és biztonságos módon történik a fürdővíz fertőtlenítése.

Bajdó Bettina

A Vasivíz Zrt. - illetve jogelődje - 1964 óta foglalkozik fürdőüzemeltetéssel. A szombathelyi Termálfürdő 1962. május 1-jén nyitotta meg kapuit - tudtuk meg dr. Kohuth Viktortól, a zrt. vezérigazgatójától. 2006-ban a Zrt. fejlesztésében, több mint négyszáz millió forintból teljesen újjászületett a Termálfürdő. Ennek során megújult az ülőmedence és elkészült az új gyermekmedence. A kettő közé egy földbe süllyesztett vízforgató gépház épült, az amfiteátrum jellegű lelátóval. 2013-ban egy fejlesztésnek köszönhetően korszerű és biztonságos módon történik a fürdővíz fertőtlenítése. Az ultraibolya fénnyel (UV) történő besugárzás technológia a víz fertőtlenítésének egyik legmegbízhatóbb és leginkább környezetbarát módja. Az eljárás alkalmazásával lényegesen kevesebb vegyszer felhasználása mellett is sikerül az előírásoknak megfelelő vízminőséget biztosítani, melyet elégedettséggel fogadtak fürdővendégeink.

Grüll Ferenc fürdőüzemi művezető mutatja az új technológiát. Fotó: Horváth Csaba

- Ha vízvisszaforgató rendszer folyamatába ultraibolya sugárzást kibocsátó szerkezetet iktatunk, úgy a rendszerbe jutó szennyezett vízben lévő baktériumok és egyéb szerves anyagok ártalmatlanokká válnak - folytatta a vezérigazgató. - A természetben a napfény is tartalmaz ultraibolya fényt, azonban a csíraölő hatású sugárzásból (UV-C) gyakorlatilag semekkora része nem éri el a földfelszínt. Modern technológiákkal az elektromos áram hatékonyan alakítható át csíraölő hatású ultraibolya sugárzássá. Az UV-sugárzás, különösen az UV-C, hatékonyan pusztítja el a levegőben, felszínen és vízben élő baktériumokat, vírusokat és parazitákat. Különösen fontos, hogy az UV-sugárzás a hagyományos klórozásnak ellenálló egyes vírusokat is elpusztítja.

A vezető hozzátette: a csíraölő hatású ultraibolya sugárzás nincs hatással a víz kémiai összetételére és ízére, valamint alig három-öt másodperc alatt elpusztítja a vízben lévő baktériumok és vírusok nagy részét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!