Szombathely

2013.10.28. 11:10

Értéktár bizottság alakult Vasban

Szombathely - Az alakuló üléssel Vas megyében is megkezdte működését a megyei értéktár bizottság. A testület elnökének Tausz István megyei képviselőt választotta meg.

Rékai Zoltán

A megyei közgyűlés még májusban határozott arról, hogy létrehozza a megyei értéktár bizottságot. Ezt követően a közgyűlés elfogadta a bizottság működési szabályzatát, s megválasztotta a testület tagjait. A testület munkájában Tausz István és Kerekes Ferenc megyei önkormányzati képviselők, dr. Nagy Zoltán néprajzos muzeológus, Rácz Károly gazdálkodó, a Vas Megyei Agrárkamara alelnöke, Birkás István, a Kisüsti Pálinkafőzők Országos Egyesülete elnöke a Pálinka Nemzeti Tanács alelnöke, és dr. Markovics Tibor, az Őrségi Nemzeti Park igazgatója vesz részt. A bizottság az alakuló ülésen Tausz Istvánt választotta meg elnökének.

A megyei értéktár bizottság szervezi a megye területén azonosított települési és tájegységi értéktárak adatainak összesítését, gondoskodik a még nem azonosított, de a megye területén fellelhető nemzeti értékek azonosításáról, tudtuk meg a testület elnökéről. A bizottság ezekből az adatokból létrehozza a megyei értéktárat, majd megküldi azt a Hungarikum Bizottságnak.

Az alakuló ülésén részt vett Kovács Ferenc megyei közgyűlési elnöke is. A bal szélén Tausz István. Fotó: Rékai Zoltán

Tausz István elmondta, hogy az állampolgárok, illetve bármely civil és gazdasági szervezet kezdeményezheti, hogy szellemi és kulturális javaink, szokásaink, jelképeink és egyedi termékeink bekerüljenek az alulról felfelé építkező Magyar Értéktárba. A bizottság munkáját a Vas Megyei Önkormányzati Hivatal segíti. Tevékenységükbe bevonják a megyei közművelődési feladatellátás országos módszertani intézményét, továbbá értékek gyűjtésével, megőrzésével, hasznosításával foglalkozó országos és területi illetékességű szakmai és civil szervezeteket is.

A megyében létrehozott települési és területi értéktár bizottságok, vagy szervezetek a Megyei Közgyűlés elnökének címzett dokumentumban tehetik meg javaslataikat, melyekről a Vas Megyei Értéktár Bizottság dönt, majd Nemzeti Értéktár Bizottsághoz továbbítja a pozitív döntését, illetve negatív döntés esetén értesíti az előterjesztőt. Az egyes értékek értéktárakba való felvétele egy erre rendszeresített adatlap kitöltésével települési, megyei, országos vagy külhoni szinten javasolható. A helyi és ágazati értéktárakban, továbbá a külhoni magyarság értéktárában szereplő, valamint az országos jelentőségű nemzeti értékek közül a szakmai ágazati szakbizottságok értékelése alapján a Hungarikum Bizottság választja ki, hogy mi kerüljön a Magyar Értéktárba. Az ebben nyilvántartott, megkülönböztetésre, kiemelésre méltó, a magyarságra jellemző tulajdonságával, egyediségével, különlegességével és minőségével a magyarság csúcsteljesítményének számító nemzeti értékeket a Hungarikum Bizottság minősíti majd hungarikummá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!