Szombathely

2013.10.28. 15:20

Laktanya: újabb elképzelés

Szombathely - Új elemek kerültek a huszárlaktanya hasznosítására vonatkozó tervbe. Az elképzelést Szombathely és a térség gazdasági folyamataihoz igazítják.

Kupi Györgyi

Nagy a csend a huszárlaktanya hasznosításával kapcsolatban, a háttérben azonban folyik a munka. Ennek eredményeképp a februárban a közgyűlés elé tárt koncepció, a (digitális oktatási és információs központ, digitális nemzeti huszár emlékközpont, kreatív alkotó és design központ, kulturális logisztikai és digitalizációs központ – látványraktár, nemzeti közlekedéstörténeti élménypark stb.) röviden „Kultúrgyár 9" projekt terve, de még a neve is módosult. Olyan szándékok jelentek meg, amelyek a korábbinál jobban illeszkednek a térség és Szombathely gazdasági változásaihoz, a gazdaság igényeihez.

A 11-es huszárlaktanya egyetlen felújított épülete oktatási tevékenységnek ad otthont, de itt tartják a huszártalálkozókat. Gépkocsik bemutatóhelyeként, és egyéb is rendezvényekre használták időnként a műemléki védelem alatt álló ingatlan-együttest

Szőcs Géza kormánybiztos, miniszterelnöki főtanácsadó Fórizs Zoltánt kérte fel a fejlesztést érintő koordinációs feladatok ellátására. A Fórizs Zoltántól kapott tájékoztatás szerint az elmúlt hónapokban több gazdasági, fejlesztéspolitikai egyeztetés történt. A tervezésnek hangsúlyos eleme lett a Nyugat-Pannon Járműipari és Mechatronikai Központ (NYPJMK) gazdaságfejlesztő tevékenységéhez való kapcsolódás és fontos szempont a gazdaságélénkítő hatás. A tervezett fejlesztésben – ide értve a konkrét infrastruktúra terveket is – a kreatív szolgáltatóipari programok váltak meghatározóvá.

A 11-es huszárlaktanya hasznosítása a fenti szempontok miatt a Dunántúli Kreatív Gazdaságfejlesztő Központ elnevezést kapta. A korábbi elképzelések (kulturális logisztikai és digitalizációs központ, a huszár múzeum, oldtimer központ) mellett a járműipar területén kínálkozó kreatív ipari tevékenységek szolgáltatások kapnának itt helyet, például a járműgépészethez kapcsolódó digitális fejlesztő tevékenységek, ipari forma- és alkatrész tervezés, másolás, gyártás, ipari tervezés és gyártástechnológia ismeretek gyakorlati képzőhelye, számítástechnikai és szerverparki szolgáltatások, járműtörténeti örökséget érintő restaurátor központ, járműtörténeti bemutatóhely.

Mindezzel kapcsolatban egyeztettek az egyetemmel, a NYPJMK-val, a térség nagy munkáltatóival, és a városvezetéssel.

Fórizs Zoltántól azt a tájékoztatást kaptuk, hogy jelenleg az üzleti tervek elkészítése folyik olyan hazai és külföldi együttműködési megállapodások és előszerződések megkötésével, amelyek biztosítékul szolgálnak arra, hogy a „Kreatív Gazdaságfejlesztő Központ", versenyképes szolgáltatóként tud piacra lépni, és képes lesz saját piaci bevételeiből finanszírozni fenntartását.

SZERINTEM

A szombathely polgár már kicsit gyanakvó, hogyha a huszárlaktanya hasznosításáról szóló koncepcióról hall. Ha az eddig született koncepciókkal teleírt papírlapokat elővennénk, körbe érné az egyetlen felújított, parancsnok épületet. De ne legyünk ilyen szigorúak, a korábbi elképzelések sem voltak rosszak, csak éppen két dolog hiányzott a megvalósításhoz, a pénz és a gazdasági megalapozottság. A mindenkori városvezetés kapott hideget meleget, hogy nem tesz semmit a laktanyáért (dózerolni könnyebb lett volna, de ezt szerencsére már nem lehet megtenni). Be kell látni, túl nagy falat az önkormányzatnak ezt az ingatlanegyüttest megőrizve fejleszteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!