Szombathely

2013.11.04. 13:10

A fiatalok érdekében

Szombathely - Huszonkét érvényes pályázat érkezett a Szombathely visszavár tanulmányi ösztöndíj-felhívásra.

Bajdó Bettina

A város önkormányzata 2011. április 16-án hirdette meg először a Szombathely visszavár programot. A cél az volt, hogy a Szombathelyen érettségizett diákok felsőfokú tanulmányaik után térjenek vissza szülővárosukba, itthon találják meg boldogulásukat. A szakmai fórumon a cégek képviselői tájékoztatták a fiatalokat az elhelyezkedési lehetőségekről. A rendezvény nagy sikerére tekintettel idén ősszel már hatodik alkalommal, november 23-án várják a felsőoktatásban tanulókat a cégek képviselői.

A tavaly decemberi közgyűlésen a napirend előtti vitában szóba került, hogy miként tudna az önkormányzat a helyi fiatalok továbbtanulásához ösztöndíjprogramban hozzájárulni. Elhatározták, hogy Szombathely visszavár névvel felsőoktatási tanulmányi ösztöndíjat alapítanak. Többszöri tárgyalás után kidolgozták a részleteket, s megegyeztek, azok a hallgatók kaphatnak havi 50 ezer forintot, akik a pályázati felhívásban meghatározott hiányszakmákban az első diploma megszerzése érdekében kezdik vagy folytatják tanulmányaikat. A felhívásra 24 érvényes pályázat érkezett be, ketten nem vettek részt a klinikai szakpszichológus által végzett alkalmassági vizsgálaton. A 22 benyújtott pályázatot az oktatási bizottság az októberi ülésén bírálta el. Cégek is társultak a programhoz. Vállalták, hogy a támogatott hallgatók részére szükség esetén lehetőséget biztosítanak a kötelező szakmai gyakorlat teljesítéséhez, s folyamatos kapcsolatot tartanak az önkormányzattal a mérnöki diplomát szerzett, támogatott fiatalok munkavállalása érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!