Szombathely

2013.11.13. 15:30

Adót csökkentene az MSZP - SZTKE frakció

Szombathely - A kereskedelmi célú épületeknél mintegy 15 százalékkal csökken az építményadó, januártól pedig eltörölnék a garázsok után fizetendő építményadót - ezt jelentette be a szombathelyi MSZP-SZTKE frakció.

Farkas Eszter

A sajtótájékoztatón Németh Kálmán elmondta: szeptember óta egyeztettek Molnár Miklós gazdasági ügyekért felelős alpolgármesterrel és a hivatal szakembereivel. A javaslat szerint a kereskedelmi célú épületeknél 15 százalékkal csökkenne az építményadó, de változnak az adósávok is. Németh szerint mindez a város költségvetésére nem lesz negatív hatással, hiszen jó állapotban van Szombathely gazdasága. Az ipari célú épületekre kivetett adóról a képviselő azt mondta, hogy a kisebb ingatlanoknál 13 százalék lesz a csökkenés, a legnagyobbaknál nem lesz változás.

Nemény András országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy azt javasolják, hogy januártól töröljék el a garázsok után fizetendő építményadót, így jól járnak a garázstulajdonosok is, és közvetve a hivatal is pénzt takarít meg, valamint kapacitások szabadulnak fel.

Czeglédy Csaba is tett egy javaslatot. A város szélén több, ipari és kereskedelmi célú ingatlan áll kihasználatlanul. Javaslatuk szerint ezekre a területekre január 1-jétől büntetőadót kellene kivetni, egészen addig, amíg azokon nem történik fejlesztés. Szerinte, a költségvetés elfogadásáig hátralévő két-három hónap alatt elő lehet ezt készíteni, és meg is lehet hozni az erről szóló rendeletet. Az ebből származó bevétel pedig kompenzálná az építményadó csökkenése miatti bevétel-kiesést.

Fidesz: Az MSZP nyitott kapukat dönget

Már egy hete döntött a városvezetés: javasolják a helyi adók csökkentését. Szombathely Megyei Jogú város vezetése már az elmúlt héten döntött arról, hogy a novemberi közgyűlés tűzze napirendjére a kis- és középvállalkozások helyi adóterheinek csökkentését, valamint a magánszemélyek garázsadójának eltörlését. Az elkészült előterjesztés összhangban van a kormány elképzeléseivel. Ismert, hogy az összes település, így Szombathely összes adósságát átvállalja a kormány, cserébe viszont azt is kérik, hogy támogassák a helyi kis- és közepes vállalkozások működését - írta közleményében a Fidesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!