Szombathely

2013.11.14. 16:05

Honvéd egyenruha korhű másolatát készítettek el a diákok

Szombathely - Honvéd egyenruhával gazdagodott az Aréna utcai katonatörténeti kiállítás. Vidos Józsefre is emlékeztek.

Vadas Lucia

A Teleki Blanka Szakképző Iskola diákjai varrták meg azt a zsinóros mentét és a hozzávaló honvéd nadrágot, amely korhű másolata az 1848-49-es szabadságharc alatt viselteknek. Az egyenruhát Puskás Tivadar polgármester adta át.

A vasi honvédek és népfelkelők emléknapján Harangozó Bertalan kormánymegbízott Vidos József életútjáról beszélt (Tilcsik György levéltáros írt róla egy tanulmányt).

Vidos 1805-ben született Mihályfán. A soproni líceum után jogi pályára lépett, és hamar felfelé ívelt a karrierje. 33 évesen már alispán volt. A magánéletet a közéletért feláldozó Vidos (sose nősült meg) 1847-ben országgyűlési követ, 1848-ban pedig tevékenyen kivette részét a szabdságharcból.

Júniusban a 3000 nemzetőrnek volt a parancsnoka a Dráva vonalán, majd kormánymegbízottként a népfelkelést szervezte Vas vármegyében. Év végén lemondott tisztségeiről és visszavonult.

Hamarosan bujkálni kényszerült, miután az osztrákok elfogatóparancsot adtak ki ellene. Ők nem kapták el, de a kór igen. Kolerában halt meg 1849 augusztusában.

Az emléknap Kemény Krisztián levéltáros előadásával folytatódott, a téma a Battyhány-kormány hadsereg-szervezési intézkedései, valamint a 44. és 45. vasi honvéd zászlóaljak szervezése és tevékenysége volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!