Szombathely

2013.12.11. 10:59

Az időseket támogatják

Szombathely – A közgyűlés egy korábbi határozatában jóváhagyta a város helyi esélyegyenlőségi programját, amelyben beazonosított problémaként szerepel az idősek vonatkozásában az elszigetelődés és az elmagányosodás jelensége.

Bajdó Bettina

Mivel a magyar társadalom tendenciózus idősödéséről beszélhetünk és a születéskor várható átlagos élettartam folyamatos növekedését tapasztaljuk mindkét nem esetében, új kihívásokkal és feladatokkal kell szembenéznie a helyi társadalmaknak is. Fontos a 60 év felettiekkel kapcsolatos szemlélet alakítása, hiszen nem tekinthetjük a lakosság 60 évnél idősebb tagjait homogén, gondozásra szoruló csoportnak. A megnövekedett és speciális gondoskodás iránti igényt felismerve a város működteti „Az értékteremtő közfoglalkoztatás és önkéntesség az idősek szociális biztonságáért” mintaprojektet, amely jelentős mértékben épít a generációk közötti szolidaritásra, illetve hozzájárul annak fokozásához. Mindemellett ugyanakkor figyelmet kell fordítani a gondozásra (még) nem szoruló idősödő emberekre, hiszen az aktivitás hozzájárulhat a krónikus betegségek, a társ elvesztése miatti elmagányosodás megelőzéséhez.

Az önkormányzat városi szintű programot dolgozott ki az aktív idősek számára. Az „Aktív időskor Szombathelyen”programban kiemelt célcsoportként jelennek meg azok az idős vagy idősödő emberek, akik a szociális ellátások valamelyikében részesülnek. A program célcsoportként meg kívánja szólítani azokat a 60 év feletti szombathelyi lakosokat is, akik ez idáig sem a szociális ellátások igénybevételének okán, sem pedig a nyugdíjas szervezetek által nem kerültek az önkormányzat látókörébe.

A programsorozat ma a Weöres Sándor Színház Máli néni című előadásának megtekintésével kezdődik. A program folytatódik, jövő márciusban például Budapestre látogathatnak az idősek. Megnézik a Parlamentet, a Halászbástyát, a Budai várat, a Szent István Bazilikát vagy a Hadtörténeti Múzeumot.

A közgyűlés elhatározza, hogy az önkormányzat 2014. évi költségvetésében a szociális ágazat kiadásai között, külön tételsoron kétmillió forint előirányzatot biztosít az „Aktív időskor Szombathelyen” elnevezésű önkormányzati program megvalósításához.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!