Szombathely

2014.03.23. 16:55

Túl veszélyesek a partidrogok

Szombathely - Bárkivel előfordulhat, hogy tudtán kívül egyszeri drogfogyasztóvá válik. Városi elbeszélésekből már hallhattuk, hogy előfordult ilyen Szombathelyen is. A partidrogokról dr. Buda Botonddal beszélgettünk.

Farkas Eszter

Nem egy városi pletyka kering arról, hogy előfordult már Szombathelyen is olyan eset, amikor egy koncerten vagy szórakozóhelyen drog került lányok italába. Volt olyan, aki vérvizsgálatot is csináltatott, ám feljelentést nem tett. Másokban csak a gyanú született meg azzal kapcsolatban, hogy nem az a két pohár ital okozta az előző esti emlékezetkiesést.

- Talán szerencsének nevezhető az a tény, hogy akarata ellenére partidroggal elkábított sértettel eddig még nem volt dolgom. Ugyanakkor sajnálatos, hogy számos fiatal betegem rendszeresen használ ilyen szereket - mondta el dr. Buda Botond ideggyógyász, neurológus.

A legkedveltebb szer az elkövetők körében a Gina nevű szer.

- A GHB-nek rövidített, közkeletű nevén Ginának becézett partidrog tulajdonképpen egy gamma-hidroxi-vajsav nevű anyag. Ezt a szert fiatal orvos koromban még a gyógyászatban is használtuk, elsősorban műtéti altatás bevezetésére. Ismert volt az a tulajdonsága is, hogy az emberi növekedési hormon termelődését fokozza, és testtömegnövelő hatása van. Az 1990-es években aneszteziológiai alkalmazását beszüntették, mert túlságosan gyakran okozott nehezen csillapítható hányást és bizonyos típusú epilepsziás görcsrohamokat. Alkohol- és ópiátmegvonás tüneteinek kezelésére ugyanakkor Európa egyes országaiban még közvetlenül az ezredfordulót megelőzően is használták. Orvosi alkalmazásának beszüntetésével párhuzamosan pedig testtömegnövelő, eufóriát okozó, nagyobb adagban pedig nyugtató hatása miatt kezdték partidrogként alkalmazni. Később az élelmes fiatalok arra is rájöttek, hogy elegendő, ha egy könnyebben beszerezhető gamma-butirolakton (GBL) nevű szert alkalmaznak. Ez az anyag festékhígítókban, felnilemosókban, ipari oldószerekben kiterjedten megtalálható. Ezért aztán viszonylag szabadon beszerezhető, s a szervezetbe kerülve GHB lesz belőle. Ma a Gina, s néhány ugyancsak könnyen beszerezhető egyéb szer, például a ketamin (Ica) és a mefedron (Kati) messze népszerűbb, mint a cannabis-származékok, vagy akár a metamfetamin - tette hozzá Buda Botond.

Dr. Buda Botond praxisában nem volt akaratán kívül elkábított páciens, viszont sok eufóriát kereső fiatallal volt dolga Fotó: Szendi Péter

- A Gina, illetve előanyaga eltérő hatást gyakorol az emberi szervezetre. 50 milligrammnak többnyire még csak testtömegnövelő hatása van. 250-300 milligramm jókedvet, felhangoltságot, eufóriát okoz. Ennél is nagyobb adagok ugyanakkor 20-25 percen belül elaltatják, tehát öntudatlan, ellenállásra, védekezésre képtelen állapotba hozzák az embert. További túladagolás esetén epilepsziás görcsroham, vagy akár légzésleállás, halál is bekövetkezhet. A halál leggyakoribb oka ilyen esetben az, hogy az öntudatlanul fekvő szerhasználó saját hányásában fullad meg. Bonyolítja a helyzetet, hogy az emberi szervezet enzimei egyénenként változó hatásfokkal alakítják át a GBL-t GBH-vá. Így kiszámíthatatlan, hogy egy adott mennyiség elfogyasztása szinte semmilyen hatást nem eredményez, vagy ellenkezőleg, akár mély kómához, epilepsziás görcsökhöz, halálhoz vezet hívta fel a figyelmet a veszélyekre az orvos.

- Ez a partidrog 14-16 órán belül kiürül a szervezetből. Ezért gyakori, hogy mire a áldozat felébred, magához tér és rendőrséghez, orvoshoz fordul, addigra a szert már semmilyen módszerrel nem lehet kimutatni. Ezért a legjobb, amit a sértett tehet, hogy haladéktalanul orvoshoz fordul. Ekkor ugyanis, egy vérvétellel, van még némi esély a drog kimutatására. A sértett fiatal azonban gyakran órákig töpreng azon, hogy egyáltalán történt-e vele valami. Ráadásul sokszor a nyomozó hatóság sem tud közelebb jutni a rejtély megoldásához. A szó szoros értelmében ugyanis nem történt erőszak: egy öntudatlan, rongybabaként alvó fiatal lányon az elkövető ellenállás nélkül élheti ki a vágyait. Így viszont az esetek többségében az orvosszakértői vizsgálat sem talál erőszakra utaló nyomokat, bizonyítékokat - vázolta fel dr. Buda Botond.

A GHB partidrog nem kevesebb, mint 14-16 órán belül ürül ki a szervezetből.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!