Szombathely

2014.03.04. 18:40

Sárközy professzor: A legfőbb törvény a józan ész

Szombathely - A tőle megszokott módon élvezetes előadást tartott dr. Sárközy Tamás professzor a hamarosan hatályba lépő új Ptk. gazdasági társaságokra vonatkozó szabályairól.

Simon Erzsébet

A Magyar Jogász Egylet vasi szervezetének, valamint a Vas Megyei Munkaadók és Gyáriparosok Szövetségének vendége volt kedden dr. Sárközy Tamás tanszékvezető egyetemi tanár, a magyar gazdasági társasági jog „atyja". A Megyeháza dísztermében nem csak a jogász szakma képviselői, de laikusok, vállalkozóként érintettek is élvezettel hallgatták a professzor autentikus előadását.

Dr. Sárközy Tamás elöljáróban leszögezte: az egész magyar társadalmat érintik a hamarosan, március 15-én életbe lépő új Polgári Törvénykönyv szabályai. A dominánsan kereskedelmi szemléletű törvénykönyv az elmúlt évtizedek jogfejlődésének eredményeit foglalja össze, alkalmazkodva napjaink gazdasági igényeihez. A magát nem „szobatudósként", hanem gyakorlati jogalkotóként definiáló népszerű előadó ezúttal részletesebben a gazdasági társaságokra vonatkozó új szabályokról beszélt, nem egyszer derűt kiváltó példákkal illusztrálva a változásokat. Az új Ptk. szabályozza ugyanis az eddig külön törvény hatálya alá tartozó gazdasági társaságokat. Éppen emiatt egyedülálló a világon, mondta a professzor. Az egyik fontos változás: a törvény általános szabályként megengedi, hogy a gazdasági szereplők szabadon állapodjanak meg a tagok, a részvényesek egymás közötti, illetve a társasághoz fűződő viszonyára, továbbá a társaság szervezetére és működésére alkalmazandó szabályokról. Az előadó szerint a társasági jogot is magában foglaló új Ptk. a bíróktól, de főleg az ügyvédektől az eddigiektől eltérő gondolkodásmódot igényel. Mindazonáltal a legfőbb törvény a józan ész, mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!