Szombathely

2014.05.04. 15:35

Láp a Johanneumnál

Lassan kiérdemli a vizes élőhelynek törvény szerint járó védelmet az Erdei iskola úti minimocsár. A lakók nem örülnek neki.

Kupi Györgyi

A Johanneum konyhaablakától néhány méterre megkapó látványt nyújt az árokban kialakult mocsár. Fotónk két hete készült, azóta talán már az itt fészkelő kacsapárnak is kikeltek a fiókái, ha azok nem is, néhány ezer szúnyog biztosan. Ez utóbbira, a szagra, és a nagy eső esetén a zárt elvezetőből visszafolyó vízre panaszkodnak az itt élők.

– Az Erdei iskola úton, a Johanneum melletti magas talajvízállás és az Ádám László utca csatlakozásában feltörő víz problémája összefügg egymással, de a megoldás külön kezelendő – válaszolta lapunk megkeresésére a polgármesteri hivatal kommunikációs vezetője, Angyal László.

Csak úgy pezseg a víz a szúnyoglárváktól, mutatja Pócza József helyi lakó. A miniláp csak nagyon száraz időben szikkad ki (Fotó: Kupi Györgyi)

A Johanneum melletti ároknak nincs elvezetése, régi funkciója szerint csak az érintett útszakasz csapadékát szikkasztja. Az Erdei iskola utca és Parkerdei út közötti magánerős beruházásból kialakuló lakóterület csapadékvíz elvezető rendszerének befejezetlensége okozza a problémát. A lakóterületen belül elkészült a zárt rendszer, de az csak az Erdei iskola utcáig jön ki. Nincs kiépítve a befogadóig tartó mintegy 400 m hosszú szakasz az Erdei iskola utca mentén a befogadó Pap árokig, az jelenleg csak egy föld alatti tározóként működik és, ha feltelik, akkor a fedlapoknál és víznyelőknél a felszínre jut, és onnan folyik el mindenfelé, többek között az Erdei iskola utca árkát tölti fel. A lakótelep csapadék csatornájának kiépítése az építő közösség feladata.

Az Erdei iskola utca Középhegyi út csomópontjától a Nárai út mellett a Pap árokig tartó szakaszra kiviteli engedélyes tervekkel rendelkezik a város. Ez az elvezető rendszer a Középhegyi út, az Erdei iskola utca felső szakasza, Lőportár utca, Nárai út csapadék vizeinek elvezetését fogja biztosítani. A kivitelezés akkor valósulhat meg, ha a pénzügyi fedezet bekerül az önkormányzat költségvetésébe – áll a városházáról kapott tájékoztatóban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!