Szombathely

2014.05.22. 18:55

Mindig csak előre, még agysérüléssel is

Szombathely - Szlovén-magyar közös sportnapot rendeztek az agysérültek számára csütörtökön a Kámoni Arborétumban.

Ambrózai Zsuzsanna

Agysérültek túráztak csütörtökön a Kámoni Arborétumban. A sportnapon magyarok és szlovének egyaránt részt vettek, a Naprej! Előre! program révén, amely a Szlovénia-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program aktuális projektjének köszönhetően valósult meg. A program amellett, hogy hangsúlyozza a megelőzés fontosságát, felvállalta a már agysérült emberek rehabilitációját és társadalmi beilleszkedésük elősegítését különböző innovatív programokon keresztül, amelyek többek között hozzájárulnak a megmaradt képességek beazonosításához és fejlesztéséhez.

Nyárádi Ferencné és Kancz Norbert kerekeszszékben, közöttük Szakály Petra. Agysérültek túráztak csütörtökön az arborétumban (Fotó: Ambrózai Zsuzsanna)

- Az elmúlt években az ügyfeleknek lehetőségük nyílt különböző innovatív és kreatív foglalkozásokon, eseményeken részt venni: búvárkodtak, kenuztak a Rábán, képzőművészeti terápián vettek részt. Ez a volt második sportnapunk, nagyon várták a résztvevők. Két útvonalon haladtak végig az agysérültek, akik minden esetben egy-egy segítővel vágtak neki a túrának. A könnyített úton a kerekesszékkel élők és a nehezen mozgók mentek végig, gyógynövényeket gyűjtöttek. A másik útvonalon azok haladtak, akik könnyebben mozognak, így ők nordic walkingoztak, természetesen vezetővel - mondta el Antal Zsuzsanna projektmenedzser. Hozzátette: nagyon sokat segít az állapotuk szintentartásában és javításában a projekt, az évek alatt kinyíltak, könnyebben kommunikálnak egymással és egészséges társaikkal is, a nyelvi különbségek sem jelentenek gondot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!