Szombathely

2014.05.02. 13:03

Óvodákban szűrik a lisztérzékenyeket

Szombathely - Döntöttek arról a képviselők, hogy városi programot indítanak a gyermekkori lisztérzékenység szűrésére.

Bajdó Bettina

A statisztikai adatok alapján a gyermekek között sokkal gyakoribb a lisztérzékenység. A kialakulását az örökletes és környezeti tényezők erősen befolyásolják. A lisztérzékenység tünetei rendkívül változatosak, gyermekkorban jellemzőbbek a klasszikus tünetek, mint például a hasmenés, a soványság, a pókhas, a vérszegénység, de gyakori a tünetmentes változat is. Korai gyermekkorban történt felismerése csökkenti a felnőttkori betegségek kialakulásának lehetőségét.

Dr. Balogh Márta és a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház gasztroenterológiai teamje idén februárban fejezte be ezer szombathelyi hatéves óvodás gyermek szűrését egy európai uniós projekt során, amelynek eredményeként 12 esetben derült ki a lisztérzékenység. A szombathelyi óvodákban végzett előzetes igényfelmérés alapján 516, hatéves gyermek szülője kérné a szűrés elvégzését, azaz, a szülők részéről igény mutatkozik a program folytatására.

A közgyűlésen döntöttek a képviselők a program elindításáról, melyet dr. Puskás Tivadar polgármester személy szerint is támogatott. A képviselők elhatározták, hogy május 1-jétől a gyermekkori lisztérzékenység kiszűrésére vonatkozó városi szűrőprog-ramot indítanak az önkormányzat által fenntartott óvodákban, a tárgyévben hatodik életévüket betöltött gyermekekre vonatkozóan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!