Szombathely

2014.05.26. 16:40

Prima pálya volt - Partit rendeztek a könyvtárigazgatónak

Hatalmas partit rendeztek a Berzsenyi Dániel Könyvtárban Pallósiné dr. Toldi Márta igazgató tiszteletére, aki május 31-ével nyugdíjba megy. Pozícióját Nagy Éva veszi át.

Merklin Tímea

– Nem nyugdíjas leszek, hanem szellemi szabadfoglalkozású – mondta Pallósiné dr. Toldi Márta könyvtárigazgató a partin, ahol pezsgős koccintás, fáklyás csokoládétorta, teherautónyi virágcsokor, és számos értékes ajándék várta meglepetésként. A rendezvényen részt vettek a város és a megye elöljárói, a kulturális intézmények képviselői, a helyi és a vidéki könyvtárosok.

– Szerettem a munkámat, a helyemen voltam. Sokat tanultam érte, hogy jól csinálhassam, de a kollégáim nélkül nem ment volna. Nem búcsúzom, csak elköszönök, mert szeretnék továbbra is helyt állni a szakmában – fogalmazott az ünnepelt, aki 43 éve és 3 hónapja szolgálja a közkönyvtár ügyét, 21 éve volt már igazgató.

Pallósiné dr. Toldi Márta igazgató örül a fáklyákkal és a Berzsenyi könyvtár képével díszített csokitortának. Mellette dr. Puskás Tivadar polgármester, Korándiné Mester Ágnes, Horváthné Kupi Ildikó, Mecsériné Doktor Rozália és Varjuné Gergácz Katalin gazdasági igazgatóhelyettes (Fotó: Horváth Csaba)

Tavaly kapta meg – számos egyéb elismerés után – a „Magyar oktatás és közművelődés” kategóriában a területi Prima-díjat. Nevéhez fűződik a könyvtár épületének felújítása és bővítése, amely az ő szakmai programja szerint valósult meg. Olyan minőségi szolgáltatásokat, modernizációs fejlesztéseket valósított meg, amelyek nyomán elmondható, hogy a könyvtár Szombathely legkorszerűbb, igazi 3. évezredbeli intézménye, a városlakók által kedvelt és látogatott kulturális színtér. Sikeres pályázatok segítségével, tervei alapján vált teljessé a könyvtár honlapcsaládja, kiépültek a virtuális szolgáltatások, lehetővé vált a Berzsenyi könyvtár 24 órás elérése. Hozzáférhetőbbé vált a Savariensia gyűjtemény, a helyi dokumentumok tára. Az irányításával létrehozott Vasi Digitális Könyvtár unikális dokumentumok teljes szövegét biztosítja, a Vas megye irodalma adatbázis nélkülözhetetlen a város és a megye története iránt érdeklődőknek.

A tiszteletére rendezett partin Kovács Ferenc megyei elnök olyan emberként köszöntötte őt, aki „bárki számára példakép lehet”, dr. Puskás Tivadar polgármester emléklapot adott át „a tudás bástyája őrzőjének”, az Életünk szerkesztőségétől Nagy Gáspár-díjat kapott.

A kollégák „Örökös szimpátia”-díjat alkottak számára, kiemelve „a munkatársak iránt tanúsított figyelmet és empátiát, a diplomatikus közszereplést, az eltökéltséget és a kitartást a könyvtár érdekeinek védelmében.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!