Szombathely

2014.06.16. 18:45

A mandátum lejárt, lesz folytatás?

Szombathely - Lejárt dr. Harangozó Bertalan kormánymegbízott mandátuma, a napokban kiderül, folytathatja-e.

Munkatársunktól

Az előző kormányzati ciklus végével a törvény szerint lejárt a kormánymegbízottak mandátuma is. Mint ismeretes, a közigazgatás átszervezésével jöttek létre először a kormányhivatalok, majd ki-alakították a járásokat, és a járási hivatalokat is. Vas megyében dr. Harangozó Bertalan lett a kormánymegbízott. A kormánymegbízottakat a törvény értelmében a köz-igazgatási miniszter javaslatára a miniszterelnök nevezi ki, ám a Vas Népéhez eljutott információk szerint a kormányalakítás óta még nem kapták meg a vezetők a mandátumukat. Harangozó Bertalan hétvégén egy nyilvános rendezvényen ki is hangsúlyozta, nem hivatalos kormánymegbízottként vesz részt az eseményen, és kérte a sajtót, hogy a folytatásig ne írják neve mellé titulusát.

Harangozó Bertalan (Fotó: VN/Archív)

Mivel a vezetőket Orbán Viktor miniszterelnök nevezi ki, megkerestük Havasi Bertalant, a Miniszterelnöki Iroda Sajtófőnökét, aki elmondta, a napokban megszületik a döntés a jövőt illetően, így várhatóan nemsokára megnevezik az új listát. Mivel több korábbi kormánymegbízott parlamenti képviselő lett, és az új országgyűlési törvény megszüntette a párhuzamosságokat, több megyében új megbízottakat kell keresni. Vas megyében ez a rendelkezés nem érinti Harangozó Bertalant, aki korábban a szombathelyi közgyűlés listás képviselője volt, ám megbízatását követően lemondott mandátumáról. Ugyancsak változás a közigazgatásban, hogy míg korábban a hivatalok a közigazgatási minisztérium irányítása alatt működtek, a kormányzati struktúra átszabását követően a Lázár Jánoshoz vezette Miniszterelnökséghez került. Államtitkári szinten Kovács Zoltán felel majd a területért.

A Vas Népének többen, a közigazgatási szférában dolgozók közül megerősítették, hogy a hatósági szervek munkáját a kialakult helyzet nem befolyásolja, hiszen a napi munkáért, megvalósításért felelős főigazgatók irányítják továbbra is az intézményt. Vas megyében Ágh Ernőné főigazgató vezeti a munkát.

A kormányhivatalok létrejöttének az volt a céljuk, hogy felgyorsuljon a hivatali ügyintézés, egységes, feladatcentrikus terek jöjjenek létre. Így alakították ki többek között a kormányablakokat, de a hatósági ügyek számos más területén is a kormányhivatal jár el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!